
Vrouwenmantel een bladverliezende, overblijvende plant is die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid- en Zuidoost-Europa en behoort tot de rozenfamilie, Rosaceae. Het is een dankbare plant die elk jaar mooier wordt.
De bladeren van Vrouwenmantel zijn waterafstotend. Dit zorgt voor een dun luchtlaagje tussen blad en druppels. Dauw en regendruppels zien er daarom spectaculair uit op de bladeren.
Dit inspireerde mensen en zij schreven bijzondere krachten aan Vrouwenmantel toe. Vroegere Alchemisten, zoals de Arabische al-Kemelih, vermoedden dat deze waterdruppels de meest pure vorm van water op aarde bevatten. Alchemisten gebruikten het daarom bij het samenstellen van hun elixers, in hun nimmer aflatende pogingen om metalen in goud te veranderen.
Vrouwen die zich wasten met de op Vrouwenmantel verzamelde dauwdruppels zouden de eeuwige jeugd behouden. Ook nu wordt Vrouwenmantel nog gebruikt, maar minder hoogdravend: gekookte jonge bladeren kunnen als een soort spinazie gegeten
De wetenschappelijke benaming is Alchemilla Mollis. Alchemilla is afgeleid van het Arabische alkemelych en verwijst naar het gebruik van deze plant door alchemisten. Mollis is een Latijns woord en betekent zacht.
Vrouwenmantel wordt al eeuwenlang ingezet in de volksgeneeskunde. Zo wordt er thee gezet van gedroogde bladeren van Vrouwenmantel. Enkele van werkingen die eraan worden toegeschreven zijn:
Bloedstelpend
Inperken menstruatiekrampen
Stimulatie weeën
Vocht afdrijvend
Bloedzuiverend
Ontstekingsremmend
Diarree remmend
Wondhelend
Vrouwenmantel is een klomp-vormende plant met een ondergrondse wortelstok. Vanuit de wortelstok ontspruiten de stengels waarop de herkenbare bladeren groeien met hun parasolachtige vorm met de lichte, grijsgroene kleur. In juni verschijnt de prachtige groengele bloei die als een dromerige waas over de planten hangt. Na de bloei verschijnen de zaadjes. De hoogte bedraagt maximaal 45 centimeter.
In tuinen wordt Vrouwenmantel toegepast als border plant en als grondbedekker. Deze klomp-vormende plant verspreidt zich langzaam maar zeker over een oppervlak en geeft zo onkruid geen kans. Vrouwenmantel is een belangrijke plant voor bijen en hommels vanwege de nectarrijke bloemen.
Vrouwenmantel heeft graag een zonnige standplaats maar doet het ook prima in de halfschaduw. Vrouwenmantel is geen liefhebber van droogte maar stelt verder weinig eisen aan de grond. Zorg voor voldoende compost in de grond, dit houdt de vocht goed vast. Bemesting is niet noodzakelijk.
Verwijder de regelmatig stengels met uitgebloeide bloemen nog voor ze zaad maken. Na de bloei snoei ik de planten helemaal. Dit zorgt voor mooie nieuwe bladeren en vaak ook voor een onverwachte, tweede bloei.
Het vermeerderen van Vrouwenmantel is bijzonder eenvoudig. Wie Vrouwenmantel in de tuin plant, zal snel merken dat het zich gemakkelijk uitzaait. Rondom de ouderplanten verschijnen zaailingen. Deze jonge planten kunnen worden opgepot of verplant naar een plek waar je ze wil hebben. Daarnaast kan Vrouwenmantel eenvoudig worden gescheurd.
Sonya
Reactie plaatsen
Reacties