Verassende wijsheid uit India.

Gepubliceerd op 2 november 2023 om 20:13

 

 

Bij de Hindoestanen is het gebruikelijk om met de handen te eten. Maar heb je je weleens afgevraagd waarom ze dit doen? Ik hoorde van een oud Indiaas gezegde; "Eten met je handen voedt niet alleen het lichaam maar ook de ziel en de geest".


Eten met de handen heeft zijn oorsprong in de Ayurveda. De oude rishis, vedische geleerden, wisten als geen ander van het bestaan van krachten in onze handen. De oude traditie is ontstaan uit de mudra's die gebruikt worden bij meditaties en klassieke Indiase dansvormen. Een mudra is een spiritueel handgebaar die volgens de veda's een energiestroom op gang brengt die stimulerend werkt op de gezondheid en concentratie.


De handen worden beschouwd als meest waardevolle actieve lichaamsdeel. In Ayurveda staat elke vinger voor een van de vijf elementen. Door de duim komt ruimte; door de wijsvinger lucht; door de middelvinger vuur; door de ringvinger water en door de pink de aarde. De vingertoppen bij elkaar brengen als het eten wordt aangeraakt stimuleert de vijf elementen en de spijsvertering. Je wordt je meer bewust van de smaak, de textuur en de geur van het voedsel dat je eet. Dit alles draagt bij aan het plezier van eten.


Eet smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.