Unieke braillechocoladeletter voor blinde leerlingen Visio Onderwijs.

Gepubliceerd op 1 december 2023 om 20:14

 

 

"Hoe jammer is het dat blinde kinderen nooit hun eigen chocoladeletter kunnen “lezen"?”.


Dat was de gedachte waar een van de kleuterjuffen bij Visio Onderwijs al een paar jaar mee rondliep, en die zich elk jaar in de Sinterklaastijd weer aandiende. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, heeft deze gedachte nu omgezet in een tastbaar initiatief.


Alle blinde leerlingen van Visio Onderwijs Amsterdam en Rotterdam kregen gisteren een braillechocoladeletter overhandigd. De Visio-scholen in Haren, Grave en Breda volgen later deze week. Op onderstaande foto ontvangt Lisa de eerste brailleletter van Sara Jippes, coördinator van Visio Onderwijs Amsterdam.


Eigen braille chocoladeletter maken.


Daarnaast gaan de oudere leerlingen van Visio Onderwijs zelf chocoladeletters maken, in braille. Alle scholen hebben een speciale mal gekregen die is ontworpen door het 3D-printing team van Koninklijke Visio. Daarmee kunnen zij de brailleletters zelf op school maken. Een chocoladeletter die ze zelf dus ook echt kunnen lezen, en opeten natuurlijk. Om je vingertoppen bij af te likken.


Kun jij chocola maken van braille?


Nou is het maken van mooie chocoladeletters wel een vak apart. Daarom lieten wij ook een aantal brailleletters maken door een professionele chocolatier. Deze letters geven we weg aan de jongste blinde leerlingen van Visio Onderwijs.


De brailleletters die we uitdelen zijn de S van Sint, de P van Piet, en de M en de O, omdat iedereen tenslotte altijd denkt dat deze letters het meeste chocola bevatten. In braille leveren de Q en de Y het meeste chocolade op.Ook geven we de letter weg aan een aantal relaties die zich, net als wij, dagelijks inzetten voor een meer inclusieve samenleving. En als zij de letter niet kunnen lezen? Dan kunnen ze de QR-code scannen en online spieken welke letter zij hebben gekregen. Want samen kunnen we er wel chocola van maken!


De braillechocoladeletter in de media.


De uitreiking van de brailleletter heeft de media gehaald, zowel via de krant, radio, televisie en social media is er veel aandacht voor de braille chocoladeletter. De brailleletter was onder meer te zien op Het Jeugdjournaal, bij Beau, op EditieNL en bij Hart van Nederland.


Kun jij chocola maken van braille?


Nou is het maken van mooie chocoladeletters natuurlijk wel een vak apart. Daarom lieten wij ook een aantal braille chocoladeletters maken door een professionele chocolatier. Deze braille chocoladeletters geven we weg aan de jongste blinde leerlingen van Visio Onderwijs.


Het braille alphabet:

 

 


Bron: Visio.org

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.