Meer dan 400 jaar oude Trinity College-bibliotheek.

Gepubliceerd op 9 juni 2024 om 17:36



Meer dan 400 jaar oude Trinity College-bibliotheek – de grootste eenkamerbibliotheek ter wereld.


De Trinity College Library, nu bekend als de Old Library, werd in 1592 naast het Trinity College opgericht. Het is uitgegroeid tot de grootste bibliotheek van Ierland.


De bibliotheek is gevestigd in verschillende gebouwen, waarvan er zes zich op de campus van het Trinity College zelf bevinden, en een ander deel van het Trinity Centre in het St. James's Hospital, Dublin. Het oude bibliotheekgebouw en de campus van Trinity College. De Trinity College Library herbergt 350.000 vroege gedrukte boeken, evenals 20.000 manuscripten en archiefcollecties, die allemaal in de loop van 400 jaar zijn verzameld.


Het ondersteunt niet alleen de academische inspanningen van studenten en docenten van het Trinity College, maar trekt ook wetenschappers en bezoekers van over de hele wereld.

 

Het oude bibliotheekgebouw. De lange kamer.

 

Er is een prestigieuze bibliotheek, de Oude Bibliotheek, met de Lange Zaal (een hele grote kamer). Aquarel van Long Room voordat het dak werd verhoogd. De Lange Kamer in de Oude Bibliotheek. The Long Room is de hoofdkamer van de oude bibliotheek van Trinity College, Dublin. Het is een grote, 65 meter lange kamer die tussen 1712 en 1732 werd gebouwd.


Deze kamer herbergt 200.000 van de oudste boeken van de bibliotheek. Oorspronkelijk had de Lange Kamer een vlak plafond en alleen boekenplanken op een lager niveau met daarboven een open galerij. Rond 1850 waren de schappen vol omdat de bibliotheek een gratis exemplaar mocht ontvangen van elk boek dat in Ierland en Groot-Brittannië werd gepubliceerd. Om plaats te maken voor meer boeken werd in 1860 het dak verhoogd, zodat er een bovengalerij ontstond.


De Lange Kamer staat bekend om zijn collectie marmeren bustes. Onder deze bustes bevinden zich grote filosofen, schrijvers en aanhangers van het college. De collectie begon met 14 bustes van beeldhouwer Peter Scheemakers. Een van de meest opvallende bustes is die van de schrijver Jonathan Swift, gemaakt door Louis François Roubiliac. Detail van lange kamerplanken. Veel van de bustes zijn van grote filosofen, schrijvers en mannen die het college steunden. De meest opvallende buste in de collectie is de schrijver Jonathan Swift, gemaakt door Louis Francois Roubiliac.


Detail van lange kamerplanken: the Book of Kells.

 

De Lange Kamer bevat ook belangrijke historische voorwerpen. Eén ervan is een zeldzaam exemplaar van de Proclamatie van de Ierse Republiek uit 1916, voorgelezen door Patrick Pearse tijdens de Paasopstand. Een kopie van de proclamatie van de Ierse Republiek uit 1916, voorgelezen door Patrick Pearse tijdens de Paasopstand. Een andere is de Trinity College-harp, ook wel bekend als de Brian Boru-harp. Deze harp uit de 15e eeuw is gemaakt van eikenhout en wilgenhout en heeft 29 koperen snaren. Het is de oudste in zijn soort in Ierland. Een van de beroemdste aanwinsten is 'the Book of Kells' , een ingewikkeld versierd manuscript van de evangeliën daterend uit de 9e eeuw. Het boek is volledig in het Latijn geschreven en bevat een aantal verbazingwekkende, uitgebreide illustraties die bij de tekst passen. Het is gemaakt van hoogwaardig kalfsperkament en beslaat in totaal 680 pagina's. Dit kostbare artefact werd in de jaren 1660 aan de bibliotheek geschonken door Henry Jones, bisschop van Meath.

 


Heeft Harry Potter gefilmd op Trinity College?


Veel mensen noemen de Long Room op Trinity College ‘Dublin’s Harry Potter-bibliotheek’ en vragen zich af wat de connectie is met de Harry Potter-films. Filmden ze op de campus of gebruikten ze de Book of Kells-bibliotheek in de films? Helaas voor Potter-fans is het antwoord nee. Ondanks zijn magische uitstraling werd Trinity College niet gebruikt voor het filmen van Harry Potter-films. De eigenlijke bibliotheek die voor scènes in de Zweinsteinbibliotheek werd gebruikt, was de Bodleian Library in Oxford.



Als u echter op zoek bent naar Harry Potter-locaties in Ierland, kunt u de Cliffs of Moher bezoeken. Dit is waar ze de scène in de Gruzielementengrot filmden in 'Harry Potter en de Halfbloed Prins', waarin Harry en Perkamentus op zoek gaan naar een van Voldemorts Gruzielementen. Hoewel je de grot niet kunt betreden, kun je deze vanuit verschillende gezichtspunten bekijken of een boottocht maken om dichterbij te komen. De interieuropnames zijn op een set gefilmd.

 

Star Wars en The Old Library van Trinity College.


De verbinding tussen The Old Library van Trinity College en Star Wars heeft een merkwaardige connectie met Hollywood, met name de Star Wars-films. De bibliotheek inspireerde het ontwerp van de Jedi-archieven in “Star Wars II: Attack of the Clones.” Deze gelijkenis veroorzaakte enige controverse op het Trinity College, omdat er geen toestemming werd gevraagd voor het gebruik van de gelijkenis van de bibliotheek en de twee kamers er vrijwel identiek uitzien.


De verbinding tussen de Trinity Library en Star Wars George Lucas, de maker van Star Wars, ontkende de bibliotheek als inspiratiebron te gebruiken, maar de overeenkomsten zijn duidelijk. Desondanks ondernam Trinity College geen juridische stappen. Star Wars-fans die de bibliotheek bezoeken, kunnen genieten van het verkennen van de schappen en zichzelf voorstellen als Jedi zoals Obi-Wan Kenobi.



Dailyviral (door Hanna)
Vrij vertaald

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.