Vandaag is het de 90ste verjaardag van Donald Duck!

Gepubliceerd op 14 juni 2024 om 00:09

 

 

Donald Duck is een tekenfilmfiguur gemaakt door Walt Disney als folie voor Mickey Mouse. Donald maakt zijn filmdebuut in The Wise Little Hen op 9 juni 1934 en wordt gekarakteriseerd als een eigenwijs showboot met een onbezonnen en jeugdige persoonlijkheid.


Normaal gesproken wordt hij afgebeeld met een matrozenpakje, pet en vlinderdas. Samen met zijn semi-onverstaanbare stem (zoals beroemd gemaakt door zijn oorspronkelijke stemacteur, Clarence "Ducky" Nash), is Donalds meest dominante eigenschap zijn opvliegende karakter, dat voornamelijk tot uiting komt in explosieve uitbarstingen en kwak- en gekrijsaanvallen.


Een groot deel van Donalds woede komt voort uit zijn uitzonderlijke pech, hoewel zijn tegenslagen vaak het karmische resultaat zijn van zijn eigen arrogantie en hebzucht. Donald oogstte al bij zijn tweede optreden in Orphan's Benefit veel lof en werd daarna al snel een steunpilaar in de korte films van Disney. Zijn zwakheden maakten hem geliefd bij het publiek, dat de houding en worstelingen van de eend zowel herkenbaar als vermakelijk vond. Animators en artiesten waren ook dol op de verhalen van Donald Duck, omdat het personage meer negatieve eigenschappen mocht vertonen die niet aan Mickey of de vrolijke Goofy konden worden toegeschreven.


Vanaf Don Donald uit 1937 verdiende Donald zijn eigen serie tekenfilms, waarin terugkerende personages zouden worden geïntroduceerd, zoals zijn vriendin Katrien Duck en zijn neven Kwik, Kwek en Kwak. Met een hoofdrol in meer dan 190 films is Donald in meer theatrale films verschenen dan enig ander Disney-personage. Verschillende van zijn cartoons werden geëerd met de Academy Awards, terwijl andere opmerkelijke onderscheidingen een ster op de Hollywood Walk of Fame en gecementeerde voetafdrukken in het Chinese Theater omvatten.


Een deel van Donalds wijdverbreide populariteit kan worden toegeschreven aan zijn langlopende stripboekenreeks onder toezicht van gerenommeerde artiesten, zoals Ted Osborne, Al Taliaferro, Carl Barks en Don Rosa. In deze verhalen wordt Donald afgebeeld als woonachtig in de stad Duckburg, waar generaties lezers over de hele wereld van kunnen genieten.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.