Vrijheid vraagt om keuze.

Gepubliceerd op 12 mei 2023 om 22:02

 

Vrijheid: het is naast de liefde het grootste geschenk dat wij ooit mochten ontvangen. 


Vrijheid maakt het mogelijk trouw aan onszelf
 te zijn en ons ieder te ontwikkelen op de manier die bij ons en bij onze levensopdracht past. Vrijheid moet behoed en gekoesterd worden,
 zowel in het groot - op (Inter) nationaal vlak- als in het klein. Geef niet alleen jezelf de vrijheid, maar ook de ander, zelfs als hij anders denkt, anders gelooft en anders in het leven staat. Vrijheid is een groot geschenk dat de engelen
 vol vertrouwen in onze handen leggen. Want, zo weten zij, alleen dankzij dit geschenk kunnen wij mensen de weg naar binnen gaan, inzicht krijgen in onszelf en werken aan onszelf. 


Vrijheid maakt geestelijke groei mogelijk. Vol spanning kijken de engelen toe: hoe zullen de mensen dit grote geschenk gaan gebruiken? Zullen zij de vrijheid alleen maar voor zichzelf opeisen, zonder die ook een ander te gunnen? 


Of zullen de mensen de vrijheid juist ervaren als een mogelijkheid om dienstbaar te zijn aan anderen, hen te helpen en bij te staan? Zo gezien vraagt vrijheid om een keuze: gebruik je dat geschenk alleen voor jezelf om je van niets of niemand iets aan te hoeven trekken? Of zie je dit geschenk als een mogelijkheid om anderen lief te hebben, te dienen en te steunen? Omdat je weet: alleen zo kan ik geestelijk groeien. 
Misbruiken wij dit geschenk en kiezen we alleen voor ons eigen belang, zal er een oorlog van iedereen tegen iedereen ontstaan: ik eis dit en jij eist dat. Dat is geen ware, maar een egoïstische vrijheid. 


Daarom komen we allen voor de vraag te staan:
 hoe gebruik jij de vrijheid die jou gegeven werd? 
 

Hans Stolp 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.