Helmplicht!

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 17:42

 

Vooropgesteld, ik heb als je het me vraagt eerlijk gezegd een hekel aan zo'n ding op mijn kop.  

 

Een helm dus...

 

 

Ik vind ze lelijk, soms eng en benauwend (integraalhelmen), vind ze er stom uitzien,
vooral op de fiets, en ze zijn slecht voor mijn kapsel.
 

 

 

Ik heb dan ook in het verleden absoluut
behoorlijk domme dingen gedaan. 
 

 

 

Zoals over de bergen en door dalen in Griekenland (waar men het niet zo nauw neemt...) achterop een motor zitten zonder helm en nog wel meer doms. 

 

 

Heerlijk was het, dat wel, de warme wind door mijn haren, het gevoel van vliegen en vrijheid, de geur van het eiland opsnuivend en meer. 

 

 

Niets menselijks is ook mij dus niet vreemd... 

 

 

Maar... niets is ook zo veranderlijk als de mens!.

 

Te vaak kom ik werk gerelateerd nare dingen tegen met mensen die hem niet droegen. En dan heb ik het niet zozeer alleen over mensen op scooters of zelfs motoren.... ik heb het over fietsers.  

 

En in tegenstelling tot wat er pas in het nieuws stond te lezen hierover...dat het vaak om ouderen gaat op elektrische fietsen...ik tref vaak juist ook veel jongere mensen met ernstig hersen en schedelletsel door een val op het hoofd, met name juist dus fietsers.  


Ook die op een gewone fiets!!
  


Zo ook pasgeleden weer. En vorige maand, en de maand ervoor, en eerder en eerder.  Ik heb het kortom, tijdens al die jaren op de ambulance inmiddels, te vaak gezien. Velen van hen kunnen hun hachelijke "avontuur " niet eens meer navertellen, ze zijn soms op slag, maar vaker, later dood. Door allerhande complicaties. Papa's en mama's met vaak nog jonge kinderen, zonen en dochters, enz enz. Die op weg naar werk waren en nooit meer thuiskomen bijvoorbeeld. Echt een drama voor hun geliefden (hun leven wordt nooit meer hetzelfde). 

 

Weet je , zie je hoofd als een eierschaal met kostbare inhoud, je denkt wel dat je alles kan, dat je sterk bent, maar... stoepranden, wegdek, auto's en obstakels zijn als het mes waarmee je je eitje tikt.  

 

"Krak" zegt jouw schedel als deze hard met iets in aanraking komt, geloof me maar. 

 

En dan hoef je niet eens zo hard te
hebben gereden.....
 

 

Je hersenen zijn jouw computer maar,
ze zijn gevoelig zacht en heel kwetsbaar!.
 

 

Ach, ik kan nou wel preken, je beslist
nog altijd zelf als het om je fiets gaat.
 

 

Al heeft de overheid (waar ook ik best wel wat van vind vaak ) al beslist dat er een helmplicht is voor jou op je scooter die "maar" 30 km per uur gaat is nu. Ik ben het gewoon eens met ze deze keer!. En op voorhand dus met de helmplicht voor fietsers. Mag het er niet uit zien naar jouw mening, mag het slecht voor je kapsel en meer zijn... 

 


Wil je dan niet gewoon graag blijven leven na een onfortuinlijke val/ ongeluk?
 

 


Je geeft jouw "computer " ,de onmisbare inhoud van jouw kwetsbare "eierschil" in ieder geval meer kans om er goed uit te komen na een val.
 En daarmee je naasten het geluk dat je het na kunt vertellen als je iets overkomt. 

 

"Toevallig " vertelde een voor mij zeer dierbaar persoon me nét(de reden voor deze blog zelfs), omdat hij juist áltijd een pesthekel had aan helmen in welke hoedanigheid dan ook...dat hij na een gesprek onlangs met mij hierover, heeft besloten óók een fietshelm te gaan kopen. Omdat hij de zo kwetsbare inhoud van zijn eigen "eierschaal" graag wil gaan beschermen.  

 

Weet je wat mijn antwoord was?  

 


'Dank je wel, en weet je wat?, ik koop er
óók een en ik zal hem gebruiken, want... ik en mijn "eierschaal" zijn het waard!'
 
 


Hannah Bonnes (ambulanceverpleegkundige) Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.