Asjemenou, waar is je blauw?

Gepubliceerd op 21 oktober 2023 om 22:40Onlangs was het weer een keertje zo...


We reden onder blauw door de drukke avondspits, maar....omdat de afstand naar het incident groot was waardoor onze aanrijtijd daardoor aanzienlijk langer zou uitvallen dan gewenst, en er een ambulance vrij kwam die dichterbij was, werden we "er af "gehaald.


Het gebeurd niet heel vaak maar toch kan het gebeuren dat we dit meemaken. Het gaat er tenslotte om dat de hulpvrager zo snel mogelijk en liefst binnen de norm van 15 minuten de hulp krijgt die nodig is.
Ook zijn er soms andere reden waarom we opeens, tijdens het "aanrijden" van de rit worden gehaald.


Hoe verwarrend kan dat zijn voor onze medeweggebruikers?


Heel verwarrend kan ik me zo voorstellen.


Eerst doe je je stinkende best om ons vrij baan te geven. Vervolgens zie je even later hoe alles uitgaat en we rustig onze weg vervolgen. Conclusies worden dan vaak snel getrokken, dat is best te begrijpen!


Daarom rijden onze chauffeurs soms bijvoorbeeld heel even nog door met blauw om de grootste verwarring (en vast ook frustratie) bij de medeweggebruikers te voorkomen. Zeker als het ingewikkeld was om voor ons aan de kant te gaan.
Maar... velen zullen dus tóch opmerken dat alles uitgaat en zich afvragen hoe dat nou zit.
Nou....om bovengenoemde reden dus!


Meestal is het omdat een andere eenheid dichterbij het incident is en de aanrijtijd te verkorten. Al zijn er dus meer redenen, maar het wordt te lang om dat allemaal uit te leggen. Weet in ieder geval dat we het niet doen om te pesten maar altijd met een goede reden en in opdracht van onze meldkamers.


En dat we áltijd blij zijn als er goed wordt geanticipeerd als we er met met optische en geluidssignalen aan komen rijden (waarvoor dank!).
Maar we weten ook dat het vaak een beetje zenuwachtig voelt als je ergens aan de kant moet gaan voor ons. Zeker als de weg barstensvol is en je niet veel uitwijkmogelijkheden hebt of ziet. Het is een beetje geven en nemen op de weg, dat weet iedereen. Maar realiseer je dat iedere rit onder blauw niet alleen voor jullie maar ook voor ons, altijd gevaren met zich meebrengt.


Die willen we het liefst zoveel mogelijk beperken.
Dat vergt veel inzicht en stuurmanskunst van de chauffeurs, planning en overzicht van de meldkamers, en... medewerking en begrip van de medeweggebruikers. In dit geval... teamwork dus💙


Met? Elkaar!Hannah Bonnes (ambulance verpleegkundige)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.