Deepak Baidjnath vertelt...

Gepubliceerd op 15 april 2021 om 14:16

 

Diwali of terwijl ‘het lichtjesfeest’ wordt gevierd door de Hindoes overal ter wereld. Maar het Hindoeïsme kent vele  feestdagen tevens bezinningsdagen.

 


In gesprek met pandiet (priester) Deepak Baidjnath.

 


’Navratri’ of terwijl ‘Negen Nachten’.

 


Nav betekent ‘negen’ en ratri betekent ‘nachten’. Navratri is een negendaags festival gewijd aan ‘Maa Durga’. Maa Durga is onze moeder. Maa Durga is de oerbron van energie (Moeder natuur). Ze is de Moeder die ons troost biedt en begeleidt op ons levenspad. Maa Durga staat voor kracht, rechtvaardigheid, bescherming, liefde en puurheid.

 

 

Navratri is in een notendop uitgelegd: De tijd voor bezinning, het dichter komen bij jezelf, reiniging zowel op lichamelijk als geestelijk vlak en de tijd voor zelfreflectie.

 


Waarom negen nachten? Hij legt uit dat we in de avond/nacht het beste kunnen opladen. Alles is stil om ons heen. De natuur en de dieren komen tot rust. En atmosferisch komen wij daardoor ook meer tot rust. In de avond wordt het stil om ons heen en dat is het moment dat we beter naar binnen kunnen keren en contact kunnen maken met onze ‘hogere zelf’. Het getal 0 is het begin en het getal 9 is het einde. Alle getallen daarna bestaan uit twee getallen i.p.v uit één getal. Daarom de negen nachten. De Hindoes vasten ook tijdens Navratri. Sommige eten geen uien, knoflook en eten zoutloos. En tijdens Navratri zijn de Hindoes veganist en lacto vegetarisch.

 


Navratri heeft een diepe betekenis. Hij legt uit dat Navratri voorbereiding is op de volgende zes maanden. Wanneer je geen jas aan hebt, kan je kou vatten in de overgang van warm naar koud weer bijvoorbeeld. Navratri kunnen we zien als het aandoen van een jas ter bescherming. Deze negen dagen staan voor bezinning. Dit doen we onder andere door het reciteren van mantra’s, het zingen van Durga chalisa of het lezen uit de Durga Kawach. Zo zien we deze negen dagen ook als een periode van zelfreflectie. Deepak bhai vertelt dat hij zichzelf steeds ‘challenges’ geeft met Navratri. Grote stappen nemen is niet nodig. Met kleine stapjes kom je er ook en hou je er ook nog plezier in.

 

De kleine stapjes die je kunt nemen is dat je jezelf de challenge geeft om deze Navratri minder boos te zijn of dat je meer met een glimlach gaat rondlopen. Ook een stap is om gedurende Navratri zoutloos te gaan eten. Of om meer kennis op te doen door in de Heilige boeken te gaan lezen.

 

 

Hij en ik hebben het over bewustwording van de jeugd als het gaat om Navratri. We zijn het erover eens dat de jeugd iets opleggen nooit een goed idee is. Bewustwording vind plaats nadat je een kind de ruimte geeft om kennis te laten maken met Navratri. Dit kan je doen door bijvoorbeeld openlijk voorbereidingen te treffen. Ga samen met de kinderen werken aan de decoratie voor Navratri. Betrek ze erbij. Leg de kinderen spelenderwijs uit wie Maa Durga is en wat Navratri inhoudt. Wat heel belangrijk is bij de bewustwording van de jeugd,dat we uitleg geven op een manier dat de kinderen het snappen. Dat ze het daardoor ook gaan ervaren wat de periode van Navratri voor hen betekent.



Pandiet Deepak herinnert zich de tijden goed, dat hij als kind Navratri vierde in Suriname. Alle Hindoes in de omgeving vierde Navratri. Toen hij naar Nederland kwam, was het wel even wennen. In Nederland werden er al negen daagse Navratri mandir (tempel) diensten gehouden. En inmiddels ook in Suriname.

 


Wat nu in deze tijd gemist wordt is de saamhorigheid die we vroeger ervoer. Het samen vieren van hoogtijdagen bijvoorbeeld. Wanneer er vroeger in een dorp het kind van de buren geboren werd, voelde het hele dorp zich verantwoordelijk voor het kind. Het kind werd begeleid en geholpen door de omgeving. We mogen wel iets meer lering trekken uit de tijden van vroeger als het gaat om eenheid, saamhorigheid en verantwoording.

 


Op een planeet met zoveel inwoners is het juist mooi als je er liefdevol voor elkaar kan zijn.

 

 

Tijdens het gesprek kwam zijn reis naar India aan bod. Hij vertelde mij dat hij een mooi inzicht had gekregen in India. Hij stond vlakbij rivier de Ganges en daar liep een koe. Deze koe was vermagerd. Hij had een banaan in zijn handen en gaf de koe het om te eten. Maar tot zijn verbazing at de koe de banaan niet en liep weg. Hij bleef beduusd achter en dit zette hem tot nadenken. Wat hij achteraf besefte is dat je ‘een helper’ kan zijn. Maar het heeft pas waarde als de ontvanger daadwerkelijk ook je goede daad kan ontvangen.  Wat een prachtige inzicht.

 


Navratri staat centraal voor de vrouwelijke kracht. Maar de vrouwelijke kracht kan niet zonder de mannelijke kracht en vice versa. Wanneer dit in balans is tussen man en vrouw, heb je een prachtige relatie. Maar soms is de balans verstoord, waardoor er wrijving kan ontstaan. Om balans te houden is wederzijds respect en vertrouwen zo belangrijk. Daarnaast mag het ego plaatsmaken voor zachtheid naar elkaar toe. Navratri leert ons naar binnen keren. Daar voelen we de kracht in onszelf en dat geeft rust. Maa Durga (Moeder natuur) zit in ons allen.

 

 


Ik kan uren luisteren naar de prachtige verhalen, kennis en inzicht die hij verteld. Een leuk weetje is dat hij programma’s maakt op de radio. Zijn rustgevende stem maakte dat ik tijd en plaats was vergeten tijdens dit gesprek. Ik wil pandiet Deepak hartelijk bedanken voor dit gesprek.

 



Subh Navratri!



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.