Ikram aan het woord...

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 14:11Ikram aan het woord.

 

 

Bezig zijn met mijn geloof staat tijdens de Ramadan centraal. Ramadan betekent voor mij saamhorigheid. Ik besef mij tijdens de Ramadan nog meer hoe kostbaar het leven is. En dat maakt dat ik dan extra tijd wil spenderen met mijn familie. Ramadan is tevens ook een periode waarbij ik terug blik naar wat voor goede dingen ik heb gedaan en wat ik kan gaan veranderen.

 


Ik denk na over hoe ik ben als persoon (zelfreflectie). Je moet het zo zien dat je in de Ramadan naar jezelf mag kijken ‘in de spiegel’. Door ‘in de spiegel’ te kijken, reflecteer ik, hoe ik het afgelopen jaar heb geleefd. Zo ga ik na of ik wel de juiste dingen doe. Help ik wel genoeg de arme mensen, bid ik wel op tijd en ben ik wel voldoende bezig met mijn geloof. Dat zijn vragen die ik meeneem als ik bezig ben met zelfreflectie tijdens de Ramadan.

 

Ramadan vroeger en anno 2021 zit een groot verschil in. Ik mis de tijden dat ik na de iftar met mijn familie naar de moskee ging. En in de moskee kwamen we met zijn allen bij elkaar. Toen we in de moskee gingen bidden stonden we voet-aan-voet naast elkaar. Zo gingen we met zijn allen het gebed in. En nu is het 1,5 meter afstand met een paar mensen in een ruimte. Dat vind ik heel jammer. Samen eten met mijn familie tijdens de iftar, ga ik ook dit jaar missen.

 

Ik kan mij herinneren dat de Imaam in de moskee uit de Heilige Koran ging lezen. Hij begon de eerste dag van de Ramadan met de Soera Al-Baqarah. Soera Al-Baqarah is de langste Soera van de Heilige Koran. Daar staat onder andere wat wel en niet mag tijdens de Ramadan.

 


Ik werk zelf in de zorg. Maar ik praat niet inhoudelijk over de goede daden die ik doe. Als ik bijvoorbeeld geld geef aan de arme mensen, dan praat ik daar niet over. Voor mij is het allerbelangrijkste om in stilte goede daden te verrichten.

 Nog een week en dan begint de Ramadan.

 De mooiste tijd van het jaar!Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.