“Kan ik even je bankpas lenen? Krijg jij 250,00 euro”

Gepubliceerd op 6 april 2024 om 22:51Capelle aan den IJssel - Zou jouw zoon of dochter dit doen? Dan is de kans groot dat ook jouw kind wordt aangepakt voor het zijn van een geldezel. En de gevolgen voor zijn of haar toekomst zijn enorm. Woensdag 27 maart jl. moesten er in Capelle aan den IJssel zes geldezels zich melden op het politiebureau op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Het gaat om vier mannen en een vrouw uit Rotterdam en 1 man uit Capelle aan den IJssel van 21 jaar (2x), 29 jaar, 34 jaar (2x) en 42 jaar.

 

Cybercriminelen maken vaak gebruik van geldezels, ook wel zogenoemde money mules. Het geld dat de crimineel buit maakt bij bijvoorbeeld Vriend in Noodfraude of internetverkopen moet altijd gestort worden op een rekening. “Binnen no time wordt er vervolgens gepind en komt het geld in handen van de cybercrimineel. Zo proberen ze zelf uit het zicht te blijven. De pakkans van de geldezels is daarentegen 100%.” aldus Arno Smit van de Politie. “Met onze aanpak wordt het criminelen niet alleen veel moeilijker gemaakt om mensen op te lichten. We vergroten ook onze opsporingskansen waardoor we uit kunnen komen bij de hoofddaders.”


In het politiebureau aan de Slotlaan in Capelle aan den IJssel waren afgelopen woensdag reclasseringsmedewerkers, rechercheurs en een officier van justitie aanwezig, om de verdachten een straf op te leggen en hen te wijzen op hun gedrag en de enorme gevolgen van het zijn van een geldezel. Ook waren medewerkers van onder andere de gemeente en Homerun Forensische Zorg onderdeel van Humanitas DMH aanwezig om de verdachten te helpen die vaak met (geld)problemen kampen. Dit om de kans op herhaling te verkleinen.


In totaal zijn er vier verdachten gehoord. De zaken zijn meteen afgedaan door het Openbaar Ministerie. De verdachten hebben allen op de dag zelf een passende uitkomst te horen gekregen. Eén verdachte kwam niet opdagen. Een andere verdachte wordt op een ander moment verhoord in bij zijn van zijn advocaat.


Ook helpen
Criminelen zoeken vaak doelbewust mensen op die kwetsbaarder zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben. Zij zijn extra vatbaar voor verleidingen en manipulatie en overzien de gevolgen van hun acties niet altijd. Daarom wordt nauw samengewerkt met de gemeente Rotterdam, Reclassering Nederland en Homerun Rotterdam. De gemeente Rotterdam kijkt waar mensen met schulden geholpen kunnen worden. Homerun biedt specialistische begeleiding aan mensen met een LVB die moeite hebben hun leven op de rit te houden. Finn Groen, trajectcoördinator van Homerun: “De jongere is bewust of onbewust dader en daar volgt een straf uit. Tegelijkertijd is de jongere soms ook slachtoffer van witwaspraktijken van criminelen die misbruik maken van hun kwetsbaarheid. Zij hebben de juiste zorg nodig om te voorkomen dat ze terugvallen of nog verder wegzakken in een web van problemen. En die zorg bieden wij.”


“Enorme gevolgen”
Jongeren maar ook ouders hebben vaak geen idee hoe groot de gevolgen zijn. “Je kan worden vervolgd voor internetoplichting en het witwassen van illegaal geld. Dat is een ernstig misdrijf, wat je echt nog jaren op verschillende manieren kan achtervolgen.” stelt Marius van Rijswijk van het Openbaar Ministerie.

  • Je draait op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd.
  • Je kan een forse schuld oplopen en een strafblad krijgen.
  • Met een strafblad krijg je geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zonder VOG kan je een aantal studies vergeten. Ook je kansen op het krijgen van een baan, zijn dan aanzienlijk kleiner.
  • Je komt bovendien op een lijst (het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen): je kan soms wel acht jaar geen of zeer moeilijk gebruikmaken van financiële diensten van banken. Je kan dan niet meer bij je geld. Ook online aankopen doen is dan onmogelijk. Maar je kan ook bijvoorbeeld geen telefoonabonnement afsluiten, een lening of hypotheek aanvragen of het een nieuwe rekening open.“Snel en makkelijk geld verdien? Dat is foute boel. Altijd!”

  • Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders.
  • Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende.
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
  • Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen.
  • Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.Arno Smit doet tot slot ook een oproep aan ouders: ‘Praat hier met uw kinderen over: krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd.”


Politie Eenheid Rotterdam
www.politie.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.