De nieuwe Mobiele Intensive Care Unit.

Gepubliceerd op 16 april 2024 om 16:39Binnenkort kan het voorkomen dat u een gele vrachtwagen met de bekende ambulancestrepen ziet rijden in Limburg. Dit is de nieuwe Mobiele Intensive Care Unit, kortweg MICU, die gebruikt wordt om ernstig zieke ic-patiënten te vervoeren tussen twee ziekenhuizen. Het nieuwe voertuig vervangt de huidige MICU en is uitgerust met technisch hoogstaande functionaliteiten.

 


Patiënten worden opgenomen op de intensive care (ic) als hun vitale lichamelijke functies intensief bewaakt of ondersteund moeten worden met hulp van diverse apparaten en monitors. Soms komt het voor dat de patiënt voor een adequate behandeling naar een ander ziekenhuis moet. Het vervoer van de patiënt tussen de ziekenhuizen gebeurt dan met een MICU onder begeleiding van een intensive care-arts, een intensive care-verpleegkundige, een ambulanceverpleegkundige en een ambulancechauffeur. De behandeling zoals op de ic van het ziekenhuis kan gewoon doorgaan, omdat alle benodigde apparaten tijdens de rit in de MICU aanwezig zijn.

 


𝐑𝐢𝐣𝐝𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞


Nederland kent in totaal 7 MICU-regio’s met ieder een eigen voertuig. Het nieuwe voertuig in deze regio is momenteel de grootste wagen met de meeste voorzieningen aan boord. Een mobiel ic-bed met alle apparatuur kan in de MICU gezet en aangesloten worden aan bijvoorbeeld perslucht, zuurstof en elektriciteit, die beschikbaar zijn in de wagen. Daarmee is de MICU eigenlijk een rijdende intensive care. Deze unieke voorzieningen maken een MICU uitgebreider en groter dan een reguliere ambulance.

 


𝐒𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐚𝐚𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐡𝐭 𝐔𝐌𝐂+ 𝐞𝐧 𝐀𝐦𝐛𝐮𝐥𝐚𝐧𝐜𝐞𝐳𝐨𝐫𝐠 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐮𝐫𝐠.


Bij de aanschaf en ingebruikname van de nieuwe MICU kwam heel wat kijken. Alle voorbereidingen zijn getroffen in nauw overleg tussen Ambulancezorg Limburg en de intensive care afdeling van het Maastricht UMC+. Er is gezamenlijk bepaald aan welke (technische) specificaties het voertuig moest voldoen. Ook hebben de ambulance- en ic-teams samen geoefend en hebben alle chauffeurs van de ambulancepost in Maastricht een aparte rijtraining gevolgd zodat ze goed voorbereid de weg op kunnen.

 

 

Bronvermelding: Ambulancezorg Limburg


 

Lees het volledige bericht op onze website:

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.