Waarom oneven aantal dadels eten?

Gepubliceerd op 23 november 2023 om 22:50

 

 

Misschien heb je het ook wel eens gehoord:

je moet dadels oneven eten. Je moet dus geen twee, vier of zes dadels eten, maar één, drie of vijf dadels. Tenminste, dat is de traditie. Maar hoe is deze traditie ontstaan? Moet je jezelf hieraan houden? In deze blog vertellen we je meer over oneven aantal dadels, het verhaal hierachter en geven we antwoord op de vraag: hoeveel dadels per dag is gezond?


Dadels oneven eten: hoe is dit ontstaan?


Alhoewel de dadel een lekkere snack is voor tussendoor, zijn er een hoop mensen die deze steenvrucht associëren met de vastenmaand ramadan. Volgens de traditie is een dadel het eerste wat gegeten wordt om het vasten te breken. Dit is overigens een suggestie en geen verplichting. Door het eten van dadels krijg je genoeg vezels binnen, wat bijdraagt aan een verbeterde spijsvertering en stoelgang. Ook bevatten dadels allerlei belangrijke koolhydraten, vitamines en mineralen. Hierdoor krijgt je lichaam een boost. Dit draagt bij aan je herstel na het vasten.


Maar waarom een oneven aantal dadels eten?

Net als een dadel eten na het vasten, is dit een traditie. De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk. Daarom eten veel moslims een oneven aantal dadels en drinken zij een glas melk om het vasten te breken, omdat zij precies zoals de profeet Mohammed willen leven. Bovendien staat een oneven aantal dadels voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Ook daarom wordt hieraan vastgehouden.


Hoeveel dadels mag je per dag eten?


Als we de Hadith volgens Al-Boechâri moeten geloven, is zeven het magische aantal dadels dat je per dag moet eten. Dit zou voorkomen dat je ooit last krijgt van ‘gif noch zwarte magie’. Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen. Dadels zijn gezond en zitten vol vezels. Het zijn deze vezels die ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Je zit eerder vol. Dit voorkomt dat je te veel snackt en het houdt bij maximaal vijf dadels. Eén verse dadel bevat 8 kilocalorieën.


Dadels bestellen bij Yogi & Yousef.


Dadels zijn een heerlijke snack voor iedereen. Alhoewel het traditie is om een oneven aantal dadels te eten, staat het je natuurlijk vrij om dadels op je eigen manier te eten. Twee of vier dadels kan ook gewoon. Naast onze verse dadels kun je bij ons allerlei andere dadelproducten bestellen, waaronder dadelpasta en dadelstroop. Neem gerust een kijkje binnen onze webshop en ontdek het zelf.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.