Als u tijdens de koude maanden een "dode" egel vindt, begraaf hem dan niet...

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 22:27

 

Niemand wil een dood dier in de tuin of op de weg zien, maar het kan een egel zijn die van november tot maart een winterslaap houdt. Meestal graven ze gaten om veilig te blijven, maar we hebben tegenwoordig minder groene gebieden, struiken of beboste gebieden en het wordt steeds moeilijker om een ​​veilige plek te vinden om de winter door te brengen. Sommigen komen misschien uw tuin binnen op zoek naar veiligheid en warmte om te overwinteren, anderen zijn zo uitgeput van het kijken dat ze uiteindelijk op verschillende vreemde plaatsen slapen, zoals straten langs de weg of zelfs op trottoirs.
 
 
Wanneer ze in winterslaap zijn, vertragen hun hartslag en het algemene lichaamsfunctioneren aanzienlijk, als een manier om energie te besparen, waardoor iemand kan verwarren dat de egel dood is. Mocht je een stilstaande egel zien, zorg er dan voor dat deze op een veilige en warme plek staat en dat hij vijf maanden mee kan. Als je een egel in je tuin of ergens op straat tegenkomt, maak dan een gat in een kartonnen doos en op een droge, veilige en rustige plek, zodat hij daar de koude maanden kan doorbrengen.
 
 
Egels zijn een bedreigde diersoort, ze zijn volkomen onschadelijk en erg belangrijk in ons ecosysteem. Ze eten kevers, slakken, kikkers, hagedissen, slangen, inclusief giftig. Ze vernietigen ook muizennesten. Ze zijn niet bang voor bijen of wespen. De egel kan het nest van een horzel gemakkelijk vernietigen en de bewoners opeten door hun beten te negeren.
 
 
Wetenschappers hebben de immuniteit van egels tegen sterke gifstoffen al lang opgemerkt, waaronder beten van insecten. Dit tegengiffenomeen is nog niet bekend bij wetenschappers. Let op als je in de koude maanden een egel ziet. Het kost niets om zo'n kwetsbaar klein ding te helpen.


Laten we lief zijn voor dieren!
 

Bron: Farmers way
 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.