Vijgen, geen fruit. Wist je dat?

Gepubliceerd op 23 februari 2024 om 20:05

Een vijg is niet zomaar een vrucht, sterker nog, het is niet eens een vrucht. Strikt genomen zijn vijgen omgekeerde bloemen. Vijgen bloeien niet op dezelfde manier als andere fruitbomen zoals amandelen of kersen. Vijgen hebben een zeer merkwaardige geschiedenis. Allereerst zijn ze technisch gezien geen vrucht.

 

En ten tweede hebben ze een wesp nodig om zich voort te planten, een insect dat in de vijg sterft. Kort gezegd zijn vijgen een soort omgekeerde bloemen die bloeien in deze grote, donkere, roodgekleurde knop die we kennen als vijgen. Elke bloem produceert een enkele noot en een enkel zaadje, een "aquarium" genoemd. De vijg bestaat uit verschillende takken, waardoor hij de karakteristieke knapperige textuur krijgt. Daarom eten we, als we één vijg eten, honderden vruchten. Maar het meest verbazingwekkende is het speciale bestuivingsproces dat vijgenbloemen nodig hebben om zich voort te planten.

 

 

Ze kunnen er niet van afhankelijk zijn of de wind of de bijen stuifmeel meebrengen zoals ander fruit, dus hebben ze een soort nodig die bekend staat als de vijgenwespen. Deze insecten transporteren hun genetisch materiaal en zorgen ervoor dat het zich kan voortplanten. Wespen op hun beurt zouden niet zonder vijgen kunnen leven, omdat ze hun larven in de vrucht afzetten. Deze relatie staat bekend als symbiose of mutualisme. Momenteel heeft de overgrote meerderheid van de producenten van deze vrucht niet langer het werk van wespen nodig. De meeste vijgenvariëteiten voor menselijke consumptie zijn gedeeltelijk niet-genetisch. Dit betekent dat ze altijd vrucht dragen als er geen bestuiver is.


Door: Wow

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.