Overal zijn er klokken, maar is er ook tijd?

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 15:00

 

Wat is tijd? Tijd is iets Universeels. Grijpbaar, maar toch ook ongrijpbaar? Tijd zichtbaar en onzichtbaar. Tijd is praktisch, onvoorspelbaar, kwetsbaar maar oh zo waardevol. Tijd is meetbaar en wordt gemeten in eenheden door middel van een klok. Tijd geeft ons de ruimte om te leren en heelt sommige wonden. De tijd kort maar soms ook lang. Tijd gaat ook weer voorbij. De tijd staat niet stil en laat ons zien wat er echt toe doet. De tijd tikt door, elke seconde van de dag. Tijd is tijdloos...

 

Laten we onze gedachten bundelen met elkaar, vandaar dit gebaar. Het creëren van nieuwe inzichten staat centraal, vandaar dit nieuwe verhaal.



Veel leesplezier toegewenst.

 

 

 

De grootste klok ter wereld.


Ergens ter wereld bevindt zich de grootste klok op aarde. De klok bevindt zich aan vierzijden van het gebouw (aan elke kant van het gebouw één) op 530 meter hoogte en is vanaf 25 kilometer te zien. Wilt u weten waar dit prachtige en uniek fenomeen zich bevindt? 

De vier klokken aan de weerzijden van het gebouw bevindt zich bovenaan een wolkenkrabber : De Abraj Al Bait-toren. Hier hangen de hoogste klokken ter wereld. Het complex torent boven de Ka'ba, het centrale heiligdom van de islam. Wie naar Ka’aba gaat, weet dankzij de gigantische klokkentoren precies hoe laat het is. Op de top van het gebouw staat nog eens een enorme halve maan. De halve maan herinnert men aan Allah de Schepper en de maankalender die de islamitische feesten bepaalt.


De diameter van de klok is 46 meter, en twaalf miljoen lampjes verlichten hem. De minutenwijzer is 22 meter lang, de urenwijzer 17 meter. Net boven de klokken staan teksten uit de heilige Koran. Op alle vier hoeken staat een grote gouden pilaar. De vier zijden van de klokken zijn bedekt met 98 miljoen mozaïekstukjes van glas.



Hiermee is de klok vijf keer groter dan de Big Ben.


De tijdzone in Mekka is Arabia Standard Time (AST). Mekka gebruikt geen zomertijd, maar heeft dat in het verleden wel gedaan. De laatste zomertijd wisseling was in 1947. Volgens het Saoedische Ministerie van Islamitische Zaken heeft het project in totaal 15 miljard Amerikaanse dollars gekost. De architect van de Abraj Al Bait-toren is Dar al-Handasah en de klok is ontworpen door PERROT GmbH & Co te Duitsland.

 

 

 




De zwaarste klok ter wereld.


In de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt een beroemde klok: de Big Ben. Het is met 13.700 kilo een van de zwaarste klok ter wereld. De klok is zó beroemd dat zelfs de toren waarin hij hangt vaak Big Ben genoemd wordt, terwijl dit eigenlijk de Elizabeth Tower is. De Big Ben sloeg voor het eerst op 11 juli 1859.



De Big Ben ontleent zijn naam aan Sir Benjamin Hall (1802-1867), een politicus van publieke werken die in de negentiende vanwege zijn forse omvang vaak ‘Big Ben’ genoemd. Sir Benjamin Hall maakte zich hard voor de bouw van een grote monumentale klokkentoren. De klok is niet alleen naar hem vernoemd, zijn naam is ook in de bel gegraveerd. Big Ben hangt op een hoogte van 62 meter en is te bereiken door het beklimmen van stenen spiraaltrap van 334 treden.

 

 

 

 

De oudste werkende astronomische klok ter wereld.

Deze 600 jaar oude klok, geplaatst in Praag, werd in 1410 geïnstalleerd en is 's werelds oudste astrologische klok die nog steeds in bedrijf is.

De klok bevindt zich op het Oude Stadsplein in Praag. Het schouwspel duurt nog geen minuut. Het bijzondere aan het uurwerk is dat bijna niemand de tijd erop kan aflezen.


Op het niet-draaiende gedeelte van de klok staan Romeinse cijfers, die de uren aanduiden. De gouden hand aan het uiteinde van de wijzer, waar ook de zon aan vastzit, geeft de tijd aan. Op het niet-draaiende gedeelte van de klok zie je drie kleuren: blauw, rood en zwart. Blauw staat voor dag, rood voor schemering en zwart voor nacht. De kleine schijf geeft met twaalf dierenriemtekens de maanden van het jaar aan. Het maantje op de tweede wijzer geeft de stand van de maan aan. De klok is ontworpen door Nicolaas van Kadaň aan de hand van de berekeningen van professor Jan Sindl.

 

 

 

 

De grootste zonnewijzer ter wereld.



Jantar Mantar in Jaipur (India) is het grootste en een van de oudste gebouwde astronomisch observatorium ter wereld. Dit historische complex is in het begin van de 18e eeuw opgericht door Sawai Jai Singh.



De plek bevat een set van ongeveer 20 belangrijke, stationaire observatie-instrumenten. De instrumenten hebben verschillende functies, waaronder het aflezen van de tijd. Op dit indrukwekkende complex herbergt zich de grootste zonnewijzer ter wereld die een nauwkeurigheid in de orde van enkele seconden garandeert bij gebruik van alleen zonlicht.  Zo is er ook een beschrijving aanwezig hoe je aan de hand van de zon en schaduw de tijd kunt aflezen.


Sawai Jai Singh was erg geïnteresseerd in wetenschap en technologie, met name in astronomie. Het observatorium ligt vlak bij de ingang van het City Palace in Jaipur. In 2010 werd het op de werelderfgoedlijst geplaatst.

 

 


Als er iets waardevol is in het leven, dan is het wel de tijd. Laat de tijd je herinneren aan wat er echt toe doet in je leven. Een waardevol leven is er één met dankbare momenten.


Door: Syreeta Saroep




Bronvermelding:

www.wikipedia.nl

www.historiek.nl

https://www.verliefdoppraag.nl/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.