Hoe je meer voldoening kunt vinden in het leven: 12 regels om te volgen.

Gepubliceerd op 5 mei 2023 om 21:38


Jordan Peterson, een bekende psycholoog en auteur, heeft 12 regels opgesteld om je te helpen een zinvoller en bevredigender leven te leiden. Of je nu worstelt met persoonlijke uitdagingen of simpelweg op zoek bent naar meer richting, deze regels kunnen je helpen om te groeien, jezelf te verbeteren en meer voldoening te vinden in het leven. Lees verder om meer te weten te komen over deze inspirerende regels en hoe je ze praktisch kunt toepassen in je dagelijks leven.
 𝟏. 𝐒𝐭𝐚 𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭𝐨𝐩 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐞 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐮𝐝𝐞𝐫𝐬 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐜𝐡𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧. 
 

Sta rechtop, trek je schouders naar achteren en houd je hoofd omhoog om meer zelfvertrouwen uit te stralen. Een goede houding kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst.  

 

𝟐. 𝐁𝐞𝐡𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥 𝐣𝐞𝐳𝐞𝐥𝐟 𝐚𝐥𝐬 𝐢𝐞𝐦𝐚𝐧𝐝 𝐰𝐚𝐚𝐫 𝐣𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐚𝐧𝐭𝐰𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐛𝐞𝐧𝐭 𝐨𝐦 𝐭𝐞 𝐡𝐞𝐥𝐩𝐞𝐧.
 
 

Zorg goed voor jezelf, zoals je voor een geliefde zou zorgen. Dit betekent bijvoorbeeld voldoende slaap krijgen, gezond eten, regelmatig bewegen en tijd nemen om te ontspannen.  

 

 

𝟑. 𝐌𝐚𝐚𝐤 𝐯𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐦𝐞𝐧𝐬𝐞𝐧 𝐝𝐢𝐞 𝐡𝐞𝐭 𝐛𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐧 𝐣𝐞 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐛𝐨𝐯𝐞𝐧 𝐡𝐚𝐥𝐞𝐧.  

Zoek vrienden die je steunen, uitdagen en inspireren om je beste zelf te zijn. Vermijd mensen die je naar beneden halen of je onzeker maken.  

 

 

𝟒. 𝐕𝐞𝐫𝐠𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐣𝐞𝐳𝐞𝐥𝐟 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐦𝐞𝐭 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧; 𝐯𝐞𝐫𝐠𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐣𝐞𝐳𝐞𝐥𝐟 𝐦𝐞𝐭 𝐰𝐢𝐞 𝐣𝐞 𝐠𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐰𝐚𝐬.  

 

Focus op je eigen vooruitgang en ontwikkeling in plaats van je te vergelijken met anderen. Stel haalbare doelen voor jezelf en werk elke dag aan het verbeteren van jezelf.  

 

 

𝟓. 𝐋𝐚𝐚𝐭 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐳𝐨 𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐦𝐨𝐠𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐳𝐞𝐥𝐟 𝐝𝐨𝐞𝐧.  

Laat kinderen zelfstandig worden door hen verantwoordelijkheid te geven en hen te laten leren van hun fouten. Geef hun de kans om te groeien en vertrouwen te ontwikkelen in hun eigen capaciteiten.  

 

 

𝟔. 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐞𝐟 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐰𝐚𝐭 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐢𝐬𝐯𝐨𝐥 𝐢𝐬, 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐰𝐚𝐭 𝐠𝐞𝐥𝐮𝐤𝐤𝐢𝐠 𝐦𝐚𝐚𝐤𝐭.  

Richt je op het vinden van betekenis in je leven, zoals het nastreven van je passies, het helpen van anderen en het bijdragen aan de wereld. Dit kan meer voldoening en zingeving brengen dan alleen streven naar geluk. 

 

𝟕. 𝐍𝐞𝐞𝐦 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐚𝐧𝐭𝐰𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐨𝐩 𝐣𝐞 𝐨𝐦 𝐣𝐞 𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐥𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧.  

Neem de leiding over je eigen leven en neem actie om je doelen te bereiken. Vermijd de neiging om anderen de schuld te geven voor je problemen en zoek in plaats daarvan naar manieren om jezelf te verbeteren.  

 

 

 


𝟖. 𝐕𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥 𝐝𝐞 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝 - 𝐨𝐟 𝐭𝐞𝐧𝐦𝐢𝐧𝐬𝐭𝐞, 𝐥𝐢𝐞𝐠 𝐧𝐢𝐞𝐭. 
 

Wees eerlijk in je communicatie met anderen en met jezelf. Vermijd het vertellen van leugens en wees oprecht in je intenties en acties.  

 

𝟗. 𝐀𝐧𝐧𝐮𝐥𝐞𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐮𝐫 𝐯𝐚𝐧 𝐬𝐥𝐚𝐜𝐡𝐭𝐨𝐟𝐟𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐚𝐩.  

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en vermijd de neiging om jezelf als slachtoffer te zien. Concentreer je in plaats daarvan op wat je wel kunt doen en neem actie om je situatie te verbeteren.  

 

 

𝟏𝟎. 𝐖𝐞𝐞𝐬 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐢𝐞𝐬 𝐢𝐧 𝐣𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐚𝐚𝐤.  

Spreek duidelijk en zonder misverstanden te creëren. Vermijd het gebruik van vage of generaliserende termen en wees zo nauwkeurig en specifiek mogelijk.  

 

 


𝟏𝟏. 𝐋𝐚𝐚𝐭 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐭𝐨𝐞 𝐝𝐚𝐭 𝐣𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐢𝐞𝐭𝐬 𝐝𝐨𝐞𝐧 𝐰𝐚𝐭 𝐣𝐞 𝐳𝐞𝐥𝐟 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐳𝐨𝐮 𝐝𝐨𝐞𝐧.
 

  

Wees een voorbeeld voor je kinderen en wees consequent in je opvoeding. Vermijd het stellen van dubbele standaarden en leer je kinderen door je eigen acties en gedrag. Wees bewust van je eigen gedrag en probeer het beste voorbeeld te zijn voor je kinderen.  𝟏𝟐. 𝐙𝐨𝐞𝐤 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐰𝐚𝐭 𝐧𝐨𝐝𝐢𝐠 𝐢𝐬 𝐨𝐦 𝐭𝐞 𝐝𝐨𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐝𝐨𝐞 𝐡𝐞𝐭, 𝐳𝐞𝐥𝐟𝐬 𝐚𝐥𝐬 𝐡𝐞𝐭 𝐦𝐨𝐞𝐢𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐢𝐬.  

Streef ernaar om de juiste acties te ondernemen, zelfs als ze moeilijk zijn. Wees bereid om uit je comfortzone te stappen en uitdagingen aan te gaan om persoonlijke groei te bereiken. Wees niet bang om fouten te maken, want dit kan ook een waardevolle les zijn voor jezelf en anderen. 

 

 

Het leven kan soms een uitdaging zijn, maar deze 12 regels kunnen je helpen om beter om te gaan met de ups en downs van het leven.  

 

 

Wees moedig, blijf gefocust en blijf werken aan jezelf. Want uiteindelijk is het vinden van voldoening en betekenis in het leven een reis, geen bestemming.  
 


  
Ajay Poeran 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.