De energie en de invloed van de Nervus Vagus.

Gepubliceerd op 28 juni 2023 om 20:20


De instroom van de fotonen energie is behoorlijk sterk.



De nervus vagus, loopt van het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen. Zo werken Darm en hoofd, al heel vroeg in het leven samen. Ze ontwikkelen een groot deel van onze gevoelswereld als zuigeling en daar kun je op een later tijdstip in je leven je voordeel mee doen.  

 

Eerst iets meer over ons hoofd...

 


De locus coeruleus heeft vele verbindingen met andere delen van de hersenen, in het bijzonder gebieden die zintuiglijke informatie geven (informatie uit het zicht, gehoor, geur, smaak, en gevoel). De locus coeruleus scheidt noradrenaline en stimuleert andere hersencentra om hetzelfde te doen. 
 

 

De locus coeruleus staat aan het begin van noradrenaline, dat voel je als je een beetje gestrest bent, dan voel je adrenaline door je lijf heen gaan, dat komt uit de locus coeruleus vandaan en activeert de hippocampus en zorgt voor een goed geheugen. Door de actieve stress, wordt het gebied van de hypothalamus ook actief. De hypothalamus staat aan het begin van de stress as en zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol aanmaken. De cortisol gaat met een kleine omweg naar de hippocampus, daar zitten receptoren op, waar cortisol op gaat landen en zo werkt je geheugen heter. De hippocampus heeft een remmende werking op de hypothalamus en houd het hormoon cortisol onder controle. Het probleem ontstaat, als de hypothalamus maar cortisol moet blijven produceren, door stress. De hypothalamus wordt hyperactief en jij raakt uitgeput. 


Het hoofd leent energie van de darm.

 

 

Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. Als de hersenen constant uitzonderingen moeten blijven maken en door moeten geven dat het proces stop gezet moet worden in ons lichaam, is de darm niet langer bereid om mee te werken en stuurt zeer onprettige informatie naar onze hersenen. Daarna kun jij je echt geradbraakt voelen, geen trek hebben, je ziek voelen of diarree krijgen.

 

Het hoofd leent energie van de darm.

 

 

Zodra de hersenen een groot probleem als tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm. De darm krijgt via zenuwvezels door dat er sprake is van een noodtoestand en dat hij deze keer wel moet luisteren, met als gevolg dat hij tijdens de vertering energie bespaart, minder slijmstoffen produceert en zijn eigen doorbloeding vermindert. 


Als de hersenen constant uitzonderingen moeten blijven maken en door moeten geven dat het proces stop gezet moet worden in ons lichaam, is de darm niet langer bereid om mee te werken en stuurt zeer onprettige informatie naar onze hersenen. Daarna kun jij je echt geradbraakt voelen, geen trek hebben, je ziek voelen of diarree krijgen.

Net als bij emotioneel overgeven in een opwindende situatie raakt de darm ook zijn voeding kwijt, zodat hij met de energie onttrekking door de hersenen kan leven. Met het resultaat, dat echte stress perioden veel langer aanhouden en als de darmen zich langer moeten inhouden, is dat bijzonder ongezond. Een verminderde doorbloeding en een dunnere slijmlaag verzwakken de darmwanden. Hierdoor scheiden de immuun cellen die daarin zitten heel veel signaalstoffen uit, die de darmhersenen steeds gevoeliger maken. Het is net als bij financiële schulden, als je teveel schulden hebt, kun je dat op een gegeven moment ook niet meer aan, zo werkt dat ook in je darmen, je moet nooit teveel schulden maken in je darmen en je energiehuishouding zo snel als het mogelijk is, weer op gang te krijgen.  

 

Hoe kan je stress verminderen 

 

  • Door te knuffelen, het is bewezen dat kinderen die geknuffeld worden door hun eigen ouders, minder stress hebben, dan kinderen die in kinderhuizen, weeshuizen of helemaal zonder enkel form van affectie opgegroeid zijn, deze verloren knuffels kan op latere leeftijd dus echt een rol gaan spelen, hoe goed je lichaam bijvoorbeeld met stress omgaat. Meestal weten we instinctief wel wat helpt en zoeken we een partner, vriend, vriendin waar we heerlijk mee kunnen knuffelen.

 

  • Raak niet verwikkeld in eeuwigdurende discussies met mensen die er alleen maar mee bezig zijn om te demonstreren dat hun mening de juiste is of dat hun gedachten over een onderwerp belangrijker zijn.


  • Praat met veel verschillende mensen en over allerlei onderwerpen, het is goed voor je hersenen, zo voed jij ze op, om goede keuzes te kunnen maken. Zo is het delen van meningen ook erg goed om het stressniveau te verlagen, je kijkt soms er net iets anders tegen aan en dat doet een probleem soms zomaar oplossen.

  • Maak geen ruzie met mensen, maar vraag gewoon wat de ander bedoelde of zeg dat iets je pijn deed, echt mensen willen jou geen pijn doen, dat doet de meeste mensen ook pijn.  

  • Vergeet vooral niet, als je al moe bent, dat je dan ook eerder gekwetst kan worden, houd op die momenten even gepaste afstand om jouw lichaam en geest tot rust te brengen.

  • Wees je bewust, wat het zijn van een vriend voor een ander kan betekenen in tijd. Momenten om even rustig bij elkaar te zitten en om los te kunnen laten en elkaar te omhelzen als vriend. Een knuffel van een vertrouwelijk persoon, is door niets te vervangen, het is het beste wat er in je leven is.

 

  • Vergeet mensen vooral niet te bedanken voor hun tijd, het doet niet alleen de ander goed, maar je zal merken, dat als de ander blij wordt, jij dat automatisch oppikt.

  • Door te bewegen, als de hippocampus actief wordt, kan die weer beter het hormoon cortisol remmen en zo kan je weer stress aan.

 

  • Muziek luisteren of spelen, of je nu muziek maakt, of er alleen naar luistert: het heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen. Muziek kan stress verminderen, de stemming verbeteren.

 

  • Empathisch bezig zijn, empathisch kunnen zijn is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt leren. In een wereld die teveel tijd besteedt aan gebreken, angst, woede en agressie, kan empathie een balsem zijn voor die negatieve gevoelens en juist oplossingen aandragen. Het kan jou en anderen helpen om een bevredigender en gezonder leven te leiden.

 

De nervus vagus, het centrale netwerk, dat als een telefoon centrale functioneert: 


De nervus vagus reguleert aan de ene kant het hart en aan de andere delen van het lichaam. Aan de andere kant zendt deze vanuit de bijnieren signalen naar de amygdala om die te prikkelen tot het afscheiden van catecholaminen, die de vecht - vluchtrespons gereed maken. De nevus vagus is een zenuw, die loopt door het middenrif, langs de slokdarm omhoog, tussen longen en hart, door de keel tot in de hersenen. De vervus vagus functioneert als een soort telefoon kabel, hij geeft informatie door als een soort centrale netwerk. Het netwerk is nodig om een beeld te vormen wat er in het lichaam gebeurt. In de hersenen vertakt deze telefoonkabel zich naar kleinere centrales, deze centrales in het hoofd zijn heel goed beschermd, beter dan welk orgaan ook, zo zitten ze in een stevige schedel, ingepakt met een dik hersenvlies en filteren elke druppel bloed nog een keer extra, voordat die de hersenen binnen mogen.
 

 

 

Hoe de darm samenwerkt met de nervus vagus:


De darm kent alle moleculen uit wat we eten, communiceert met het immuunsysteem en is gespitst op wat alle bacteriën in de buik aan het doen zijn. De darmen kunnen de hersenen dingen vertellen via de telefoon centrale. De darmen verzamelen al deze informatie. Deze informatie gaat naar onze bewustzijn en wordt gebruikt om op de omgeving te kunnen reageren. 

 


Martha Krul

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.