De BB met R van Dubois.

Gepubliceerd op 2 november 2023 om 18:43Vandaag schaft onze Surinaamse pot: Bruine Bonen met Rijst.


Dit gerecht is ideaal voor een luie zondag en op doordeweekse dagen, want het is in een handomdraai gemaakt. Ik heb er (kip)knakworstjes door gedaan. Die kunt u weglaten of vervangen door verse kip, zoutvlees, tahoe, spek, gehakt of rookworst. De opgegeven hoeveelheden zijn genoeg voor 2 dagen met 4 personen.


Gebruikt u liever geen (maggi)blokjes of zout? Vervang de selderij dan door verse lavas. Dat werd vroeger ook gebruikt in plaats van blokjes. Het is een heerlijk kruid waarvan de smaak doet denken aan maggi. Vandaar dat deze plant ook wel maggiplant wordt genoemd. Gebruik er niet teveel van, want het overheerst snel. In Nederland is een aardige meneer op Marktplaats die stekjes voor weinig verkoopt en opstuurt.

 


Nodig: 2 grote potten bruine bonen, 2 blikjes knakworsten, 2 grote uien, 4/5 knoflooktenen, 8 takjes selderij, 1 Adyuma peper, 2 flinke tomaten, 1 blikje tomatenpuree (Heinz), 2 blokjes, 1 afgestreken theelepel kurkuma (geelwortelpoeder), versgemalen zwarte peper, 3 eetlepels maisolie, 25 gram boter, 100 ml. water.


Doen: Pel de uien en knoflook. Snij fijn. Was de tomaten, halveer ze, verwijder het harde stukje in het midden en snij in plakjes. Was de selderij en hak de helft fijn. Snij de worstjes in schuine plakjes.
Verhit de olie met de boter in een pan met dikke bodem. Bak de plakjes worst even aan, bestrooi ze rijkelijk met zwarte peper en voeg er dan de ui en knoflook bij. Blijf roeren met een houten pollepel tot de uien zacht zijn (niet bruin bakken). Roer er de kurkuma door. Voeg de tomaten toe en blijf weer roeren tot ook die zacht zijn. Roer er alle selderij door. Voeg de bonen met het weekvocht toe en schep het geheel rustig om. Voeg de tomatenpuree met het water toe en meng door het kookvocht. Breng aan de kook. Was intussen de peper. Zet het vuur laag, leg de peper bovenop de bonen en laat het geheel nog 15-20 minuten doorkoken.


Serveer met gekookte, witte rijst (100-150 gram per persoon).


Nyan switi! - Eet smakelijk!


© Diana Dubois, uitgever van Surinaamse kookboeken, waaronder het “Groot Surinaams Kookboek”, zie:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.