De Surinaamse broodtaart van Thea Treurniet.

Gepubliceerd op 23 februari 2024 om 20:44

 

 

Ingrediënten:

10 sneetjes brood (minstens
1 dag oud), 4 eieren, 125 gram Surinaamse jongens (rumrozijnen), 100 gram gesmolten roomboter (+ een stukje ongesmolten boter om de ovenschaal in te vetten), 100 gram rietsuiker, geraspte schil van 1 lemmetje, 5 dl. lauwwarme melk,
2 eetlepels bruine rum, 1 eetlepel amandelessence, paneermeel, (poedersuiker en/of suikermuisjes).


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160*C. Beboter een ovenschaal (15 x 25 cm) en bestrooi deze rondom met paneermeel. Overtollige paneermeel eruit kloppen. Snij de korsten van het brood, deze heb je verder niet nodig. Verdeel het brood boven een kom in stukjes en schenk er de melk over. Schep om en laat weken. Scheid de eieren boven 2 beslagkommen. Voeg aan de eierdooiers de suiker en de gesmolten boter toe. Kluts ca. 5 minuten goed door elkaar. Voeg er hierna al omscheppend het brood, de Surinaamse jongens, lemmetjesschil, amandel-essence en rum toe. Klop dan de eiwitten met een beetje rietsuiker goed stijf op. Schep de massa voorzichtig door het broodbeslag. Doe deze over in de ovenschaal (zie foto).


Plaats de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven. Baktijd: ca. 60 minuten. De eerste 20 minuten de ovendeur niet openen. Prik met een houten satéprikker in het midden van de taart. Komt deze er droog uit, dan is de taart gereed.
De broodtaart van Thea laten afkoelen en naar wens nog bestrooien met poedersuiker en/of suikermuisjes. (Foto: Haidy Rier)
© Diana Dubois, uitgever van o.a. het Groot Surinaams Kookboek, zie: 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.