De zoete en hartige (vegan) pasteitjes van Dubois.

Gepubliceerd op 18 mei 2024 om 17:25

 

Deze pasteitjes heb ik 5 jaar geleden gemaakt. Nog steeds vallen ze in huize Dubois erg in de smaak. Dat is omdat zij kunnen worden gevuld met iets hartigs of iets zoets, met vlees of juist zonder (vegetarisch of vegan).


Gebruik bijvoorbeeld de een deel van de vulling van een grote Kippenpastei of zalmpastei. Of kies voor paneer (Indiase kaas) of andere kaas, gehakt, vis, kip, ei, een mengsel van gemalen peulvruchten en/of een bladgroente. Gestoofde vruchten kan ook



Zie voor diverse vullingen: het Groot Surinaams Kookboek, isbn 9789075812473, €29,95.



Mijn instructies voor de deegbakjes zijn nogal gedetailleerd, maar op deze manier krijgt u/jij de lekkerste pasteitjes!


Nodig: 240 gram tarweblom (gezeefd), 100 gram koude (plantaardige) boter, 1/2 theelepel zout, 1 dl. water, 2 theelepels mais- of zonnebloemolie + 1 ei of plantaardige melk, om het deeg mee te bestrijken (glanzend laagje).


De boter in kleine stukjes snijden. Overdoen in een beslagkommetje en met de hand het zout en ca. 200 gram blom losjes erdoor wrijven, tot het een korrelig deeg is. Al knedende eerst bij beetjes het water toevoegen en dan de olie. De rest van de blom er lepel voor lepel over strooien en net zolang flink kneden tot een soepel en egaal deeg ontstaat. Dat mag nog wel ietwat plakken maar geen deeg meer op de handen achterlaten. Tot een bal vormen, in de kom terugplaatsen, die afdekken met plasticfolie en 30 minuten in de koelkast plaatsen.


Intussen de gewenste vulling bereiden.


Verwarm de oven voor op 200*C (conventionele oven). Beboter 6 grote of 12 kleine aluminium zandtaartvormpjes. Rol het deeg op een met blom bestrooid werkblad dun uit (2 mm). Snij er (met behulp van een schoteltje) rondjes uit. Bekleed de vormpjes ermee en snijd het overtollige deeg langs de randen weg. Vul met de gewenste vulling. Plaats de vormpjes 2 aan 2 in een rij op een bakplaat of ovenrooster. Bevochtig de deegranden. Rol de rest van het deeg uit tot een lap (2 mm) en leg deze over de vormpjes. Bestuif een deegroller met blom en rol er zo mee over de deeglap dat er dekseltjes ontstaan (overtollig deeg voorzichtig afscheuren). Druk bij de randen goed aan. Maak een klein gaatje in het midden en bestrijk het deeg er omheen met het losgeklopte ei of de plantaardige melk.


Vorm uit het restantje deeg versieringen (zie foto’s). Maak ze zo dun mogelijk, want ze zetten uit tijdens het bakken. Bestrijk ook licht met ei of plantaardige melk.


Plaats de pasteitjes op een bakplaat, zet deze iets boven het midden in de oven en bak tot ze goudbruin zijn (20-30 minuten). Schud de pasteitjes voorzichtig uit de vormpjes. Bestrijk de zijkanten met ei of plantaardige melk en bak ze daarna nog ca. 10 minuten door.



Zonder bakvormpjes: schep op elk deegrondje 1-2 eetlepels vulling, smeer de randen in met wat losgeklopt ei of water, vouw het lapje dubbel en druk de randen op elkaar met een vork. Prik een paar gaatjes in de bovenkant, (versier ze met deeg), besmeer ze met losgeklopt ei of plantaardige melk en bak ze zoals boven beschreven.


Diana Dubois, uitgever van onder andere het Groot Surinaams Kookboek. 



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.