De levensstijl van Nikola Tesla.

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 22:02

 

 

Nikola Tesla was een zeer lange en magere man, ruim 1,80 meter lang en ongeveer honderdveertig kilo zwaar. Hij had lichtblauwgrijze ogen, wat als vreemd werd beschouwd omdat hij van Servische afkomst was en waarvan bekend was dat hij donkerdere ogen had. Tesla zei, waarschijnlijk een grapje, tegen een verslaggever dat zijn ogen vroeger donker waren, maar dat hij door zoveel gebruik van zijn geest ze vele tinten lichter had gemaakt. Het was bekend dat de uitvinder zeer elegant en stijlvol was, nauwgezet in zijn verzorging, kleding en beheerst in zijn dagelijkse activiteiten.


Tesla is nooit getrouwd en bleef zijn hele leven celibatair en vrijgezel. Tesla was boven alles toegewijd aan de principes van de wetenschap, en om deze reden ontkende hij de liefde en het gezelschap van een vrouwelijke tegenhanger. Hij koos ervoor een leven als alleenstaande te leiden, in de hoop dat zijn naam door deze opoffering aan het werk nog vele eeuwen zou voortleven.


Een van zijn weinige andere hobby's dan zijn werk was het voeren van vogels. Tesla’s respect voor vogels begon toen hij als kind opgroeide in het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Hij en zijn plaatselijke vrienden maakten er een sport van om levende vogels te vangen, en toen Tesla zelf een paar verzorgers ving, werden hij en zijn vriend aangevallen door een moord op kraaien.


De opstand dwong de jongens de vogels los te laten en dekking te zoeken. In Amerika maakte hij er een specialiteit van om zieke duiven te behandelen, wat vreemd lijkt omdat hij behoorlijk germafoob was. Hij voerde ze elke dag tijdens zijn dagelijkse wandelingen en nam ook gewonde duiven op en verzorgde ze weer gezond in zijn hotel in New York. Hij leek een betere band met vogels te hebben gehad dan met de meeste mensen. In 1917 ontving hij de Edison-medaille, en toen hij de onderscheiding ontving, kon de uitvinder niet worden gevonden. Later werd hij aangetroffen terwijl hij duiven aan het voeren was in de buurt van een plaatselijke bibliotheek en werd hij overgehaald terug te keren naar de ceremonie om zijn toespraak te houden.


Tesla leed aan een obsessieve-compulsieve stoornis en daardoor ontwikkelde hij een aantal zeer vreemde eigenaardigheden en fobieën, zoals een sterke afkeer van oorbellen, parels, perziken en het aanraken van het haar van anderen. Hij telde de stappen tijdens zijn wandelingen en berekende de kubieke inhoud van soepborden, koffiekopjes en stukjes voedsel. Alle herhaalde handelingen of operaties die hij uitvoerde, moesten deelbaar zijn door drie.


Terwijl hij in New York woonde, hield Tesla zijn laboratoria absoluut schoon en zuiver, weigerde andere mensen aan te raken, droeg handschoenen terwijl hij de hand schudde en stond erop zijn eigen borden en bestek in restaurants persoonlijk schoon te maken met de door hem gevraagde 18 servetten. Deze reinheid was allemaal opzettelijk omdat hij als kind bijna stierf aan cholera, die in de regio van zijn geboorteplaats Smiljan woedde als gevolg van vervuild water. Velen vonden de acties van Tesla vreemd, maar voor hem was het een zeer belangrijke maatregel om zijn gezondheid te beschermen.


Op een andere manier om zijn lichaam schoon en zuiver te houden, vond Tesla een elektrisch apparaat uit dat het menselijk lichaam een ​​droog bad kon geven door er miljoenen volt elektriciteit doorheen te sturen (vergelijkbaar met zijn demonstraties begin jaren negentig van de negentiende eeuw, waarbij hij elektriciteit door zijn eigen lichaam liet stromen). Zijn oscillator was een klein, tromm elachtig voorwerp van ongeveer zestig centimeter lang en dertig centimeter breed, dat een half miljoen volt elektriciteit door zijn lichaam kon sturen. De grote hoeveelheid elektriciteit zou de ziektekiemen aantasten zonder de cellen van de weefsels van het lichaam te vernietigen. Hoewel zijn oscillator een fontein van de jeugd leek, handhaafde Tesla zijn conventionele ideeën over gezondheid. Hij baadde dagelijks, geloofde in voldoende beweging en liep elke dag twaalf tot vijftien kilometer. Hij zei dat hij nooit een taxi of ander vervoermiddel zou nemen en voor transport op zijn beenkracht vertrouwde.


Zijn dieet was een cruciaal onderdeel van zijn dagelijkse routine om gezond te blijven en de lengte van zijn leven te verlengen. Hij was erg kieskeurig en kieskeurig wat zijn eten betreft: hij at heel weinig, maar wat hij at moest wel het allerbeste zijn. Hij was geen complete vegetariër; hij at vlees, alleen niet heel af en toe (misschien een of twee keer per jaar). Hij geloofde echter dat de mensheid naar een vegetarisch dieet zou moeten evolueren, niet alleen omdat het eten van vlees zoals wij dat doen ‘barbaars’ is, zoals hij zei, maar omdat hij geloofde dat het vegetarische dieet gunstiger is voor het menselijk lichaam.


In zijn latere jaren rookte hij nooit, dronk hij geen thee, koffie, alcoholische dranken of gebruikte hij geen ander stimulerend middel. Omdat hij het leven door de lens van zijn mechanistische levenstheorie zag, zorgde hij goed voor zijn lichaam alsof het een machine was die op de juiste manier de beste efficiëntie handhaafde. Wat betreft slaap meldde Tesla dat hij een slechte slaper was en zeer ongebruikelijke rustpatronen had. Hij beweerde dat hij maar een paar uur per dag sliep en vaak polyfasische slaap beoefende, waarbij hij korte dutjes deed om te herstellen in plaats van gedurende een lange periode te slapen.


Helaas voor Tesla en zijn schone en gezonde levensstijl werd hij in 1937, op 81-jarige leeftijd, tijdens een van zijn regelmatige wandelingen aangereden door een taxi. Het is waarschijnlijk dat hij aan het jaywalken was, omdat bekend was dat hij dat deed. Hij brak drie ribben en raakte ernstig gewond aan zijn rug. Tesla zou maandenlang bedlegerig zijn terwijl hij weigerde een dokter te bezoeken, en bovendien zou hij longontsteking krijgen, wat zijn gezondheid de laatste vijf jaar van zijn leven zou schaden. Ik geloof dat dit ongeval en deze ziekte een grote rol zouden spelen in de snelle achteruitgang van zijn gezondheid, zowel mentaal als fysiek, en dat zijn doel om langer dan een eeuw te leven nooit zou worden gerealiseerd.
Nikola Tesla had een unieke en excentrieke levensstijl en stond bekend om zijn intense werkgewoonten, waarbij hij vaak lange uren in zijn laboratorium doorbracht.


Zozeer zelfs dat zijn vrienden zich ernstig zorgen zouden maken over zijn gezondheid. Financiële problemen waren een terugkerend thema in zijn leven en hij stierf in relatieve onbekendheid. Ondanks deze uitdagingen wordt de erfenis van Tesla gekenmerkt door zijn baanbrekende bijdragen op het gebied van elektrotechniek.

 


Bron: Dr. Nikola Tesla

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.