Coca Cola

Gepubliceerd op 20 mei 2024 om 21:23De Amerikaanse apotheker John S. Pemberton creëerde Coca-Cola, dat hij aanvankelijk op de markt bracht als een wondermiddel.


Dr. John Stith Pemberton vond Coca-Cola uit op 8 mei 1886, waardoor de eetpatronen van de wereld voor altijd veranderen. De naam van het drankje komt van twee van de originele ingrediënten: cocabladeren (een bron van legale cocaïne) en kolanoten (een bron van cafeïne). Als apotheker uit Atlanta had hij toegang tot een breed scala aan chemicaliën en natuurlijke componenten.


Op een dag maakte hij een donkere vloeistof en besloot deze naar zijn winkel, Jacobs' Pharmacy, te brengen om te worden gemengd met sodawater. Op dat moment was een test noodzakelijk. Dus liet hij de klanten van de apotheek het proberen, en ze waren enthousiast over hoe heerlijk en verfrissend het was. Pemberton begon toen de voorloper van het huidige Coca-Cola voor vijf cent per glas te verkopen als afhaaldrankje.

 

 

Frank M. Robinson, de accountant van Dr. Pemberton, creëerde en ontwierp het logo dat we vandaag de dag kennen, in de overtuiging dat de twee C's een aantrekkelijk reclamemerk zouden zijn. Het merk Coca-Cola, ingeschreven in zijn kenmerkende cursieve letters, werd geboren met een eerste reclamecampagne gewijd aan het drankje die verscheen in de krant The Atlanta Journal, waarin burgers werd gevraagd dit "populaire nieuwe afhaaldrankje" te proberen. De reclamecampagne voor het product debuut was te zien op de eerste luifels van de winkels, met de uitdrukking "Drink Coca-Cola" prominent weergegeven.

 

 

Het eerste jaar was echter niet bijzonder spannend: er werden slechts ongeveer negen glazen per dag verkocht. In 1887 registreerde John Pemberton het copyright voor Coca-Cola Syrup and Extract bij het United States Patent Office. Een jaar later, ontsteld door het mislukken van zijn uitvinding en toch niet helemaal overtuigd (of bewust) van het potentieel van het drankje, verkocht hij geleidelijk de aandelen van het bedrijf aan verschillende partners. Kort voor zijn dood verkocht hij de rest van Coca-Cola aan Asa G. Candler, die de aandelen van andere aandeelhouders terugkocht totdat hij de volledige controle over het bedrijf had.

 

 

De heer Candler richtte The Coca-Cola Company op samen met zijn broer, John S. Candler, Frank Robinson, de vorige partner van John Pemberton, en twee andere partners, te beginnen met $ 100.000. Ze investeerden zwaar in marketing, waaronder gratis kortingsbonnen, promoties, souvenirfans, kalenders, klokken, bekerhouders, enzovoort. Hij deed zijn uiterste best om het merk te promoten en populair te maken.

 

 

De eerste fabriek werd in 1894 in Dallas, Texas, opgericht en een jaar later maakte Candler de beroemde bewering dat "Tegenwoordig Coca-Cola in elke staat en territorium van de Verenigde Staten wordt gedronken". Onder leiding van Candler steeg de verkoop van siroop van 9.000 gallons in 1890 tot 370.877 gallons in 1900.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.