Visdeurbel

Gepubliceerd op 4 juli 2023 om 18:26

 

Vismigratie 
 
In de winter verblijven vissen in diep water. Daar is het veilig voor vissen; ze kunnen niet vast komen te zitten in het ijs en de temperatuur is lekker constant. Maar in het voorjaar willen vissen juist naar ondiep water om hun eitjes te leggen. Want ondiep water warmt sneller op. En er groeien waterplanten waar kleine visjes zich in kunnen verstoppen en waar de jonge visjes veel voedsel kunnen vinden. Daarom zwemmen elk voorjaar overal in Nederland duizenden vissen vanuit diepe rivieren en kanalen naar ondiepe beken en slootjes. Sommige soorten zwemmen korte afstanden. Maar andere soorten zwemmen grote afstanden. Zoals de Winde, die vanuit Utrecht tot aan Duitsland kan zwemmen. Of de paling, die vanuit Nederland naar de andere kant van de wereld zwemt om zich voort te planten. Onderweg komen ze veel gevaren en obstakels tegen, zoals sluizen, dammen en gemalen. Daarom helpen wij de vissen graag een handje, bijvoorbeeld door de visdeurbel. 

 

Met de visdeurbel willen we vissen een handje helpen 

 

Help jij mee de sluisdeuren voor de vissen te openen? 

 
Zie je een vis? Druk op de bel! 

Vissen zwemmen ieder voorjaar vanaf de Vecht, via de Oudegracht en de singels, naar de Kromme Rijn. Dwars door Utrecht heen, op zoek naar een plek om eitjes te leggen en zich voort te planten. Soms moeten ze lang wachten bij de Weerdsluis, omdat de sluisdeuren in het vroege voorjaar niet vaak open gaan. Daarom hangt onder water bij de sluis een camera. Zijn er vissen in beeld? Druk op de bel. De sluiswachter krijgt een seintje en zal, als er veel vissen zijn, de sluis openen. 

  

Seizoen 2023 komt ten einde 

Het voorjaar is voorbij, de zomer begonnen! Dat betekent dat de Visdeurbel voor dit seizoen ten einde komt. Op vrijdag 30 juni gaat de camera uit. Maar wees gerust, op 1 maart 2024 gaat de Visdeurbel weer aan. Zodat we ook volgend jaar alle vissen weer in ons stadsie kunnen verwelkomen. 


 
 

Namens de vissen en de Sluiswachters, bedankt voor jouw inzet! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.