Maanmissie geslaagd voor India!

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 18:55Maanmissie geslaagd voor India:
Chandrayaan-3 landt op zuidpool maan.

 

 

De Indiase ruimtemissie Chandrayaan-3 is succesvol op het maan­oppervlak geland. Het is de dichtste landing ooit bij de lunaire zuidpool en een cruciale stap in de zoektocht naar water op de maan.

 

 

Omstreeks halfdrie barstte de controlekamer in Bangalore in gejuich uit, eerst aarzelend, maar daarna vol trots. Miljoenen kijkers volgden hoe Chandrayaan-3 landde.

 

 

Chandrayaan-3 is een prestigieus project voor India.

 

 

De Indiase ruimtemissie wil uitzoeken of er effectief water op de maan is en zo ja, hoeveel. Water is bijzonder interessant voor een eventuele maanbasis en verdere ruimtereizen.

 


Water op de maan maakte het hemellichaam plots weer interessant. Het betekent niet alleen mogelijk drinkwater, maar het biedt ook mogelijkheden voor zuurstof en brandstof.

 

 

Ruimtewetenschappers zien brood in een maanbasis, van waaruit verdere ruimtereizen kunnen plaatsvinden. Al is dat voorlopig toekomstmuziek.

 

 

Aan Chandrayaan-3, ‘maanvaartuig’ in het Sanskriet, hangt een prijskaartje van 6,1 miljard roepie, omgerekend iets minder dan 70 miljoen euro.

 


De race naar de maan is helemaal terug, en India heeft momenteel de koppositie te pakken.Bronvermelding: Maanmissie geslaagd voor India: Chandrayaan-3 landt op zuidpool maan | De Standaard

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.