Richard Bennaars

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 19:13

 

 

Richard Bennaars, coördinerend begeleider en mede oprichter Atelier Herenplaats.

 

 

Het was 30 jaar geleden niet gemakkelijk om een atelier tevens eigen kunstacademie op te richten voor mensen met een verstandelijke beperking of een psychische achtergrond. Maar het is ze toch gelukt. Richard Bennaars heeft samen met Frits Gronert in 1991 Atelier Herenplaats opgericht.

 


Richard is coördinerend begeleider samen met een team aan coaches en vrijwilligers. De heren zijn 30 jaar geleden begonnen met een groepje van 8 kunstenaars maar inmiddels werken er ruim 40 kunstenaars. Om een kunstenaar te worden bij het atelier wordt er een selectie gemaakt. Dan volgt er een gesprek. En als de kunstenaars in dienst treden dan volgt er een proeftijd van twee maanden.

 


Richard legt het uit dat het tafelblad ‘Atelier Herenplaats’ is en de vier tafelpoten staan voor:
1. De aspirant kunstenaars worden geselecteerd op hun talenten en motivatie.
2. Alle coaches hebben een kunst achtergrond.
3. De kunstenaars werken alleen met professionele materialen.
4. De kunstenaars worden serieus genomen.

 

In het atelier worden er 2 dimensionale kunstwerken gemaakt. Het doel is om vijf keer per jaar een tentoonstelling te hebben in de eigen galerie. Maar Atelier Herenplaats heeft niet alleen bekendheid met  tentoonstellingen en exposities in het binnenland maar ook in het buitenland zoals New York en Japan. In New York bijvoorbeeld hebben ze bijvoorbeeld 11 jaar lang tentoon- stellingen gehad.

 

Omdat het atelier ook een zorginstelling is zijn de kunstenaars gekoppeld aan een coach op locatie. Er wordt overlegd, doelen gesteld en geëvalueerd. Het atelier is onderdeel van Pameijer Keerkring.

 


Wat Richard motiveert om dit werk voort te zetten is dat hij de hele geschiedenis kent van het atelier. Maar de grootste motivatie zijn de  kunstenaars. Het werk is afwisselend en continue in beweging.

 


Frits is 5 november 2019 met pensioen gegaan. Tere ere van hem is er nu een expositie genaamd: Memories of Tomorrow. Van de eerste acht  kunstenaars die begonnen zijn in 1991 (en waarvan er nog vier in leven zijn), samen met werk van externe kunstenaars die we sinds de jaren ’90 kennen is er werk te zien.

 


Wist je dat je ook kunst kunt huren, een rondleiding kan krijgen of een leuke workshop kan volgen?


Kijk voor meer informatie op:

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.