Diana Dubois, deel 1.

Gepubliceerd op 1 juni 2023 om 18:21

 

Diana Dubois is geboren in Paramaribo (Suriname), moeder van twee, lettervreter, kookt met liefde, schrijft daar ook graag over en denkt bijna 24/7 in eten. Dat laatste heeft zich vanaf 2004 vertaald in de uitgifte van 13 (kook)boeken. 

 

 

Het uitgeversvak krijgt zij met de paplepel ingegoten. Haar ouders, Jul M. Dubois en Gré Ploeg, geven eind jaren ’60 als eersten in Paramaribo een advertentieweekblad uit, getiteld Koeriers. 

 

 

Terug in Nederland komt Gré’s passie voor hoogbouw tot uiting in het uitgeven van een serie boeken, getiteld De slanke stad. Daarnaast is zij mede-auteur van een van de mooiste publicaties ooit over Suriname:
Suriname discovered (2005, Scriptum Publishers) en verzorgt zij de eindredactie van Diana’s boeken. 

 

 

De vader van Diana weet het bedrijfje aan de Eldoradolaan in Suriname uit te bouwen tot een gerenommeerde uitgeverij/drukkerij.

 

 

Hij onderscheidde zich van andere uitgevers door onder andere de uitgifte van gedichtenbundels als The land between: a poem of Suriname (James Beitler) en fotoboeken als A portret of the republic SurinameDe mislukte coup in beeld en Suriname in ontwikkeling (foto’s spreken de waarheid). Ook het kookboek Groot Surinaams Kookboek, dat in 1979 voor het eerst van zijn persen rolde, heeft eraan bijgedragen dat Dubois sr. niet alleen grote bekendheid genoot in Suriname, maar ook ver daarbuiten. 

 

 

In 2004 treedt Diana in de voetsporen van haar ouders. Zij richt haar eigen uitgeverij (eenmanszaak) op, met de doelstelling boeken te maken die de geest verrijken, het oog strelen en de maag vullen. Inmiddels heeft zij 13 boeken op de markt gebracht: 
Prijatnogo appetita!; Wittebrood in Rode wijn (over Erasmus en wat hij at); Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek (+ speciale editie voor Princess, fabrikant van huishoudelijke apparaten) Wat de Surinaamse Pot Schaft (niet te verwarren met het oorspronkelijke kookboekje uit 1939); Winti  – Een Afro-Amerikaanse godsdienst in Suriname; het Groot Surinaams Kookboek (oorspronkelijke versie); The Taste of Suriname (recepten in het Engels); Voeding goed – Volk gezond; Mais-recepten (herdruk van het origineel uit 1916); Groot Surinaams Kookboek (herziene en uitgebreide versie); Het Surinaams bakboek van Dubois; Wat de Surinaamse pot schaft – samengesteld door Hendrina Seppen-De Wekker (herdruk van het origineel uit 1939). 

 

 

De 8 eerstgenoemde titels zijn inmiddels uitverkocht. Het 14e boek – Klein Surinaams Kookboek – is in voorbereiding. Dit zal alle nieuwe recepten uit de herziene versie van het Groot Surinaams Kookboek bevatten, alsook tal van andere uit de privécollectie van Diana en recepten die zij in de afgelopen jaren heeft gedeeld op de Facebookpagina ‘Groot Surinaams Kookboek van Dubois’. Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.