Diana Dubois, deel 2.

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 17:09Heeft u altijd al iets willen weten over de Surinaamse keuken (koekje, cake, hoofdgerecht, drank, snack, ingrediënt, enzovoort)? Laat het mij dan hieronder in een bericht weten. Dan neem ik uw vraag mee in mijn boek.

 


Enkele jaren geleden begon ik heel enthousiast aan “Het kookboek van Dubois”: een boek gevuld met Surinaamse recepten, besprenkeld met historische achtergrondinformatie. Door omstandigheden moest ik dat kookboek in de koelkast plaatsen en ongemerkt verdween het daarna zelfs in de vriezer…

 

 

Het enthousiasme van eerst is in de afgelopen dagen ontdooid (lees: weer aangewakkerd), onder andere door de verwarring die bij veel mensen bestaat over Blokmout en Finga kuku (Vingerkoekjes).

 

 

Ik heb dan ook besloten “Het kookboek van Dubois” af te maken, maar dan omgekeerd: heel veel historische informatie en waar het zo uitkomt met een of meer recepten erbij.

 

 

Geboren met een enorme honger naar kennis, vooral wat de oorsprong van gerechten en dranken uit de Surinaamse keuken betreft, vertaald zich dat onder andere naar het kunnen beantwoorden van de vraag: “Hoe komt het ovengerecht Pom aan haar naam?”. Van Fiadu is dat ook achterhaald (met dank aan Nico Eigenhuis).

 

 

Verder worden vragen beantwoord als “Wat is Paneer, hoe maak je dat zelf en wat kan je ermee?” En “Uit welke keuken komt Apiti en Grit’bana supu oorspronkelijk?” Ook trakteer ik u op de legende van Roti kukus (gestoomd zoet brood uit de Javaanse keuken), leg ik uit wat Koekammoniak en Koesoewée is en nog heel veel meer!

 

 

Wanneer zal “Het kookboek van Dubois” verschijnen? Dat weet ik niet. Ik heb eerder mijn tengeltjes verbrand aan het noemen van een precieze datum, dat doe ik maar niet nog een keer. Ik ga rustig met het team van Uitgeverij Dubois aan de slag.

 

Smakelijke groet,
Diana DuboisReactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.