Shula

Gepubliceerd op 9 augustus 2022 om 20:46

 

 

Ik ben Shula, 41 jaar en ik werk inmiddels 14 jaar als CliniClown bij Stichting CliniClowns Nederland. Ik heb een theater achtergrond. Toen ik op school in aanraking kwam met het perspectief het kleinste masker namelijk, de rode neus, vond ik dat wel interessant.Het idee dat je iets meer voor iemand betekent dan alleen maar een leuke voorstelling vond ik heel interessant. Je kunt iemand heel veel dingen aanleren maar puur vanuit je intuïtie werken dat kan je mensen niet leren. Dat heb je of heb je niet. Daarom is de selectie procedure ook zo pittig. Omdat we op zoek zijn naar mensen die dat al van nature hebben.

 


Als CliniClown ben je niet geschminkt. Ook omdat je te maken hebt met kinderen die mentaal een achterstand hebben of een ziekte hebben waardoor ze bepaalde dingen vanuit de realiteit niet helemaal kunnen plaatsen. Dus is het heel belangrijk dat kinderen ons mimiek kunnen zien.

 


Mijn eerste werkdag is echt lang geleden.
Ik vond het heel indrukwekkend. De hele dag keken mensen naar mij. Ik was mij daar niet continue bewust van maar op een gegeven moment dacht ik: ’Oh ja, ik zie er gekleurd uit, ik heb een rode neus op en ik ben nieuw’.

 


CliniClown Zussie is meisjesachtig gekleed met een tutu rokje en een kroontje. Kinderen vinden dat geweldig. Maar ze kan ook stoer en dapper overkomen. Mijn specialiteit is dat ik veel durf. En dat ik eigenlijk meer een zusje ben voor de kinderen die de stoute schoenen aantrekt.

 

Ik was als kind heel serieus en nu als volwassene vind ik het heel leuk om speels te zijn. En dat zie je ook terug  in mijn kostuum. Als clown durf ik alles. Mijn inspiratie komt uit de veiligheid van de rode neus en dat het zo heerlijk is om te doen wat ik altijd al had willen doen.

 


Mijn motivatie om mijn werk voort te zetten is dat ik echt voel dat ouders en kinderen er iets aan hebben. En dat krijg ik soms ook bevestigd als ik een reactie krijg. Dat motiveert mij om door te gaan. Over het algemeen geeft het toch een kleurtje aan een situatie wat toch wel heel spannend is voor de kinderen maar ook zeker voor de ouders.

 


Mijn ervaring als CliniClown is dat het je echt kan verrijken als mens. Het geeft voldoening om iets te kunnen betekenen voor een ander. En als je al van nature gevoelig bent dan kan je dat heel mooi gebruiken in dit werkveld. Heb aandacht voor elkaar. Wees lief voor elkaar maar ook voor jezelf. Als je kan luisteren naar je eigen behoeftes en daar aandacht aan geeft dan kan je anderen inspireren om dat ook te doen.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.