Raúl Neijhorst

Gepubliceerd op 10 augustus 2022 om 21:25

 

 

Raúl Neijhorst is een bekende Surinaamse fotograaf. Het fotograferen is voor hem eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.

 

Voor het vak tekenen in Suriname ging hij naar een kunstbeurs toe. En op de beurs zag hij mooie schilderijen, beeldhouwwerk en foto’s. Toen dacht hij: 'Foto’s zijn toch geen kunst? Dat is toch alleen maar op een knopje drukken en klaar?’. Maar die kijk is helemaal veranderd.Nu ruim 17 jaar later maakt hij prachtige foto’s van mensen. Hij heeft een eigen fotostudio in Rijswijk waar hij prachtige foto’s maakt van mensen die zich aanmelden voor een fotoshoot. Maar daarnaast wordt hij ook gevraagd voor verschillende fotografie klussen zoals newborn shoots, zwangerschapsshoots, modellenfotografie en gezinsfotosessies. Vroeger toen maakte hij vooral profielfoto’s van de mensen voor toenmalioge social media kanalen Partypeepz en Hyves.


De belangerijkste reden dat hij mensen fotografeert is het contact met de mensen. Hij vindt het daarom zeer belangrijk dat mensen tijdens een fotoshoot zich prettig voelen en echt de fotoshoot-belevenis ervaren.


Hij neemt graag ruim de tijd tijdens een fotoshoot, begeleidt de mensen tijdens de fotoshoot en staat altijd open voor ideeen. En praat graag  zoals hij zelf  zegt:’torie’ (verhaaltjes, praatjes, grapjes) met de mensen. Hij beseft heel goed dat een fotoshoot voor de één spannender is dan voor de ander. Hij zal daarom ook nooit oordelen. Wanneer een fotoshoot is ingepland heeft hij eerst een intake gesprek met de mensen waarin de wensen kenbaar gemaakt kunnen worden bijvoorbeeld. Wat de belevenis van een fotoshoot bij hem compleet maakt is dat je de foto’s gelijk na afloop mee krijgt. Geweldig!Raúl fotografeert niet alleen in Nederland maar ook in Suriname. Hij ervaart geen grote verschillen in fotografieklussen in binnen-en buitenland. Alleen de mensen in Suriname willen soms nog wel graag een printje van de foto’s. Soms krijgt hij in Suriname wel de vraag van klanten of ze hun eigen usb stick moeten meenemen. Maar dat hoeft bij hem niet, want alles is in de prijs inbegrepen.


Hij is papa van 2 kinderen die hij ook wel eens fotografeert. Zo zegt hij: ’Met je eigen kind durf je toch net iets meer’. Zo heeft hij zijn kind gefotografeerd in de boekenkast. Achteraf gezien waren het echt hele leuke foto's geworden. Hij heeft wel eens meegemaakt dat er een vrouw was die haar stijlstang was vergeten en als alternatief het strijkijzer pakte om haar haren te stylen.


Hij vertelde dat hij een week geleden een new born fotoshoot heeft gehad waarbij de vader van de baby erbij was. En vandaag had hij nog een newborn shoot met een andere baby en daar was diezelfde vader er ook weer bij. Blijkt dat hij in korte tijd papa is geworden van twee baby’s.


Maar er is toch ook echt wel een ervaring die hem ook altijd bij gebleven is. Een vrouw die een miskraam kreeg, heeft hem gevraagd om foto’s te maken van de foetus.Het motiveert Raúl als hij ziet dat mensen blij worden met de foto’s van het werk dat hij levert. Hij haalt zijn inspiratie uit de allerdaagse dingen maar ook zeker uit door out-of-the-box te denken. Zo zegt hij: ’Je bent creatief als je buiten de grenzen treedt. De meest succesvolle artiesten zijn juist mensen die tegen de richting ingaan’.


Heb jij ook een passie voor fotografie?
Zou je ook graag fotograaf willen worden? De tip die Raúl geeft aan beginnende ondernemers op het gebied van fotografie is blijven oefenen door zoveel mogelijk foto’s maken. Hij zegt: ’Fotografie is eigenlijk niet zo moeilijk. Er zijn naast licht ,technische gezien, maar drie dingen belangrijk namelijk sluitertijd, diafragma en ISO’. Daarnaast zegt hij ook: ’Durf kritisch te kijken naar je eigen werk maar ook naar andermans werk’. Als je graag iets wilt bereiken, ga ervoor, durf te gaan voor datgene wat je wilt en realiseer je ook dat alles gaat met kleine stapjes.Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.