Krishna Gopal

Gepubliceerd op 10 augustus 2022 om 21:59

 

Krishna Gopal is de oprichter en de ontwikkelaar van de unieke innovatieve zelfverdediging vechtsysteem Kurodaiya. Door zijn “out of the box thinking”  heeft hij door toepassing van het Biomechanisch proces van het menselijk lichaam dit zelfverdedigingssysteem in de wereld neergezet.


Stel 10 vragen aan...Krishna Gopal.



1. Hoe is Kurodaiya ontstaan.

De naam Kurodaiya is afgeleid vanuit het sanskriet Karo Daiya (heb medelijden/toon medeleven). In het Japans betekent Kuro 'zwart' en Daiya 'diamant'. De naam Kurodaiya betekent dus in het Japans ‘Zwarte Diamant’.

Als kind heb ik verschillende vechtsporten (karakter, judo, taekwondo) beoefent. Maar ik werd gepest. Ik ging nadenken hoe het kon dat ik met mijn ervaring in vechtsport twee jongens die mij ging pesten en slaan niet aankon. Dat was mijn moment van bewustwording. Ik ging op onderzoek uit waarbij ik steeds meer ging inzien dat wat ik in de sportschool leerde, anders was dan ik in de werkelijkheid effectief kon toepassen. Ook begon ik mij meer te verdiepen in hoe het bio-mechanisch proces van het menselijk lichaam in elkaar zit. Tijdens dit onderzoek ben ik een methode gaan ontwikkelen ‘het Kurodaiya systeem’. Door het Kurodaiya programma te volgen leer je jezelf optimaal te verdedigen.

 


2. Op welke leeftijd ben je begonnen met zelfverdedigingssport

Ik was elf jaar toen ik begon met judo.

 


3. Oprichter van Kurodaiya, Grootmeester in verschillende vechtsporten, personal trainer en sportmasseur. Had je dit allemaal eerder in je leven verwacht?

Ik had dit totaal niet verwacht. Ik wilde vroeger arts worden.



4.  Wat zijn de grote uitdagingen geweest en hoe ben je ermee omgegaan?

De grootste uitdaging is om de mensen te overtuigen dat wat wij aan traditioneel vechtsport doen, niet genoemd kan worden in de noemer zelfverdediging.

 

 

Ik heb menige gesprekken gevoerd met Internationale grootmeesters om uit te leggen dat traditionele vechtsporten meer kunst is dan praktische zelfverdediging. Daarom heet het ook ‘Martial Art’ (kunst). Het heeft mij veel moeite gekost om het Kurodaiya systeem uit te leggen en het effect daarvan.


5. Ik geef je de volgende zin als het gaat om zelfverdediging: 'Zo binnen, zo buiten'. Wat is dan het eerste waar je aan denkt? En waarom?

 


Zowel van binnen als van buiten moet jij je veilig kunnen voelen. Het één staat niet los van het ander. Hoe jij je van binnen voelt, straal je uit.

 


6. Je bent copyrighthouder van de welbekende en alom gerespecteerde slogan: "Geweld eindigt waar respect begint".  Wat is het verhaal achter deze krachtige slogan?

Geweld eindigen met geweld werkt niet. Tegen kinderen wordt er wellicht gezegd: ’Als je een klap krijgt dan mag je niet terug slaan. Want dat is geweld’. Op een gepaste en respectvolle manier mag je best wel een tik uitdelen.

 


7. Je geeft zelfverdedigingslessen geeft aan meisjes en vrouwen in binnen- en buitenland. Wat valt jou het meeste op als het gaat om jezelf leren verdedigen bij deze doelgroep?

Wat mij opvalt is dat meisjes en dames in Europese landen zoals Italië, Frankrijk en Duitsland meedoen aan zelfverdedigingslessen en vechtsport. In India doen ook veel meisjes en dames op hoog niveau aan vechtsport. In Sri Lanka komen er honderden meisjes en dames erop af als ik daar een seminar geef. In Nederland,  waaronder ook de dames van de Hindoestaanse cultuur, zie ik dat minder. Waar dat exact aan ligt weet ik niet. Maar als ik luister naar de verhalen van de dames, dan hoor ik ze zeggen: ’In Nederland zijn we toch veilig?’. Waarop ik antwoord: ’Er mag inderdaad een hoop niet maar toch verkeren we soms in onveilige situaties’.


 

Ik heb ook vrouwen die tijdens de training in tranen uitbarsten en een besef-moment hebben waarom ze niet eerder in hun leven een cursus zelfverdediging hebben gedaan. Wat ik mooi vind om te zien dat juist deze vrouwen weer andere vrouwen helpen en stimuleren om voor zichzelf op te komen en een cursus zelfverdediging te doen.



8. KTEC hanteert 'Code of Conduct'. Daarin staat onder andere: 
"Wij beschermen de zwakkeren in onze samenleving en helpen hen waar mogelijk". Wat is een verhaal die je altijd bijgebleven is?

Ik heb tijdens de trainingen ook kinderen die gepest worden op school.  Ze komen binnen met hangende schouders en maken amper oogcontact. Na de trainingen zie ik diezelfde kinderen naar buiten lopen als een leeuw. Hoofd omhoog, schouders naar achteren en vol zelfvertrouwen. Deze kinderen krijgen een ‘Kurodaiya bandje’. Daarmee zijn ze een buddy/helper voor andere kinderen die gepest worden.

 


9. Wat inspireert jou? Wat is jou inspiratiebron in het leven?

Ik zie zoveel ellende in de wereld waar zoveel aan gedaan kan worden. Maar door de denkwijze van een mens eigenlijk niet kunnen. Er wordt aangeleerd om beknopt te denken waardoor je in een tunnelvisie gaat zitten. Door open-minded te kijken en voelen dat er meer is dan datgene wat ons voorgelogen wordt, kan er een gedragsverandering plaatsvinden. Mijn doel is om mensen mentaal sterk te maken zodat ze weer andere mensen kunnen gaan helpen.

 


10. Heb je nog een belangrijke boodschap voor de mensen?

Wij zijn mensen. En een mens is in staat om datgene te overwinnen wat naar ons toe komt. Ga terug naar de basis en zorg dat de bewustwording op gang komt.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ga zo door!
een jaar geleden

Ik heb het interview met Krishna Gopal
met vol passie gelezen.
Wat een mooi en goed interview.
Hij helpt de medemens,
jong en oud ongeacht geslacht
om sterker in het leven te staan.
Geeft de mensen weer zelfvertrouwen
en te geloven in hun zelf.