Richard Jansen

Gepubliceerd op 9 november 2021 om 22:42

 

 

Richard Jansen is één van de 10 oprichters van Stichting Chocolate Lovers. Samen met nog 10 vrienden hebben ze de stichting opgericht.

 


Met alle kennis en ervaringen die deze vriendengroep in de afgelopen jaren hebben opgedaan zijn ze tot een besluit gekomen om de mensen te gaan helpen. Deze vrienden zijn met elkaar om de tafel gaan zitten. Ze hebben plannen gemaakt, ideeën uitgewisseld en inspiratie opgedaan. Een naam voor hun onderneming was zo bedacht. In 2012 zijn 11 prachtige zielen de stichting gestart en nu ruim 9 jaar later zijn ze gemotiveerder dan ooit.Sjakie´s chocolademuseum

In Zeeland aan de Vlasmarkt 51 te Middelburg staat een monumentaalpand. Dit pand ook wel bekend als: Het Huis ’'s-Hertogenbosch, is in 1665 gebouwd en staat sinds 20 mei 1966 ingeschreven in het monumentenregister.

 

In dit pand zit Sjakie’s Chocolademuseum. Dit is het grootste chocolademuseum in heel Nederland. Zij zijn de belangrijkste chocolademuseum ter wereld als het gaat om het proeven van chocolade.

 

 

Het chocolademuseum wordt gerund door 60 vrijwilligers. Op doorreis in het chocolademuseum wordt je het verhaal verteld van boon tot chocolade en alles wat daarbij hoort. In de sfeervolle ruimtes wordt je meegenomen naar Afrika, midden in de cacaoplantage. Om deze ervaring compleet te maken kan je aan de kassa een box kopen voor 3 euro per stuk met ruim 40 verschillende soorten chocola om te proeven.

 

Er is nergens ter wereld een chocolademuseum dat onafhankelijk is van een fabrikant waar je de mogelijkheid hebt om veel verschillende chocola te kunnen proeven. In dit chocolademuseum krijg je zelfs de mogelijkheid om chocolade te proeven van rond de 65 euro per kilo.

 

 

Het doel van het chocolademuseum is om mensen een stukje bewustwording bij te brengen als het om chocolade gaat. In het museum leren ze de mensen hoe ze optimaal kunnen genieten van chocola en hoe ze chocola moeten eten. Chocola eten is namelijk niet een groot stuk in je mond stoppen en kauwen. Chocola eten betekent dat je het laat smelten op je tong. De smaak van chocolade. Daar gaat het om. Het gaat vooral om de belevenis. Om chocola te ruiken en te proeven.

 


Het chocolademuseum heeft verschillende gedeeltes waaronder een winkel en atelier.Maar ook een eigen productieruimte waar chocoladeproducten gemaakt worden. De vader van Richard is patissier geweest. Na zijn pensioen is hij de vrijwilligers in de productieruimte gaan helpen om zijn kennis en kunde over te brengen.  Voorheen werden hier ook demonstraties gegeven maar i.v.m covid-maatregelen is dit tijdelijk niet mogelijk.

 


Het chocolademuseum mocht in 2019 ruim 18.000 bezoekers verwelkomen. En de prognose voor 2020 met 25.000 bezoekers loog er ook niet om. De corona crisis heeft ook bij de 11 vrienden hun sporen nagelaten. Maar met de RIVM-regels in acht gaan ze er weer met volle moed en een grote glimlach tegenaan.

 


Sjakie's Zeeuwse Cadeauwinkel

Aan de Langeviele 65 te Middelburg bevindt zich Sjakie’s Zeeuwse Cadeauwinkel. In dit winkeltje verwelkomt de winkelmanager je van harte. Hier vindt je de leukste cadeautjes. Het assortiment verschilt per seizoen. Nu het zomerseizoen zo goed als voorbij is, worden er alweer voorbereidingen getroffen voor het winterseizoen met onder andere leuke kerstpakketten.

 

 

Willie Wonka Villa Zeeland

Het leven van deze 11 vrienden ging niet altijd over rozen. Ieder heeft zijn eigen verhaal. Één van de verhalen is het verhaal van Richard zelf. Zijn jongste dochter is ernstig ziek geweest. Tijdens haar ziekte periode mocht het hele gezin verblijven in een Colombinehuis. Deze belevenis was er één om nooit te vergeten. Telkens als Richard het moeilijk heeft dan denkt hij aan het tripje die hij samen met zijn gezin heeft kunnen maken naar het Colombinehuis tijdens de ziekteperiode van zijn dochter.

Deze herinnering geeft hem kracht maar ook motivatie om zijn doel te kunnen bereiken. Alle opbrengsten van Stichting Chocolate Lovers zijn om vakantievilla Willie Wonka te realiseren. Dit is een villa waar gezinnen met langdurige zieke kinderen in kunnen verblijven. Het plan is om een vakantievilla te bouwen waar 12 gezinnen per keer kunnen verblijven die van alle gemakken voorzien zijn. Hij wilt de gezinnen de ervaring geven die hij ook heeft gehad. Een vakantievilla die iedereen meevoert naar een sprookjeswereld. De wereld van Willie Wonka.

 

 

“Chocolade maakt gelukkig en kent vele mogelijkheden maar is tegelijkertijd ook breekbaar net zoals het leven. Laten we er daarom maar lekker van genieten!”.

 

 

Sjakie´s snoepwinkel

De stichting heeft een webwinkel met verschillende soorten chocola. Er is voor ieder wat wils. Er is aan de kinderen gedacht doordat er spreekbeurtpakketten en pakketten voor kinderfeestjes aan het assortiment is toegevoegd. Maar ook diverse zakelijke pakketten. Maar zo vind je er ook cadeautjes uit de Zeeuwse cadeauwinkel, dranken en snoepgoed. Kan je maar moeilijk een keuze maken? Dan zijn er ook cadeaubonnen te koop. Alle opbrengsten van het chocolademuseum, webwinkel en het Zeeuwse winkeltje gaan na aftrek van de onkosten met als toevoeging de donaties, naar het realiseren van mooie momenten, voor langdurig zieke kinderen middels het Willie Wonka vakantie villa project.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.