Sara Breedlove

Gepubliceerd op 23 februari 2024 om 19:45Ze trouwde op 14-jarige leeftijd en op 20-jarige leeftijd werd ze een alleenstaande moeder.

De eerste vrouwelijke miljonair die een fortuin verdiende met haar 10 vingers.
Ze kwam in het Guinness Book of Records terecht als de eerste vrouw die zelfstandig miljonair werd, zonder geërfd geld.


Sara Breedlove werd in 1867 geboren in het zuiden van de VS, in de staat Louisiana. Haar ouders, oudere broers en zus waren slaven in de katoenvelden. Maar Sara werd vrij geboren. Toen ze 7 jaar oud was, verloor ze haar ouders. Nadat haar ouders stierven, trok ze bij haar zus en haar man in. Als kind werkte Sara als huishoudster en had ze geen tijd om naar school te gaan. Later vertelde ze dat ze slechts drie maanden formeel onderwijs had genoten toen ze naar de zondagsschool ging.

 


Ze was pas 14 toen ze met Moses McWilliams trouwde. Ze deed het niet omdat ze van hem hield. De waarheid was dat de echtgenoot van haar zus een zeer gewelddadige man was, en dat het huwelijk voor Sara de enige manier was om aan dat gezin te ontsnappen. Vier jaar later kregen Sara en Mozes een dochter, Alleluia. Twee jaar later stierf Sarah's echtgenoot. Zo werd Sara op twintigjarige leeftijd een alleenstaande moeder en weduwe.

 


In 1888 verhuisde Sara naar St. Louis. Haar broers werkten daar als kappers. Ze begon te werken in een wasserette en als kok om de opleiding van haar dochter op een openbare school te betalen. Sara verdiende ongeveer
$1,50 per dag. Net als alle werkers in de wasserij werd Sara ziek door chemicaliën: huidziekten, gebrek aan water en verwarming in huis zorgden ervoor dat Sara bijna haar haar verloor. Dankzij haar broers leerde ze de basisprincipes van haarverzorging. Even later leert Sara over de Eni Malon-serie haarproducten en ontmoet ze Eni later persoonlijk. Hij begint haar producten op straat te verkopen.

 


Sara, nu op 37-jarige leeftijd, werkt nog steeds voor Malon en verhuist met haar dochter naar Denver en begint na te denken over haar eigen cosmeticalijn voor Afro-Amerikaanse vrouwen. Na veel experimenten slaagt ze erin. Hij begint zijn eigen bedrijf op te bouwen.
In 1906 trouwde Sara met Charles J. Walker en werd later beroemd onder zijn achternaam. Charles wordt haar zakenpartner: hij maakte reclame en hielp zijn vrouw met promotie.
Sara ging van deur tot deur om haar producten te verkopen, maar ook om vrouwen te leren hoe ze hun haar moesten verzorgen en stylen.
In hetzelfde jaar besloot Sara haar bedrijf uit te breiden, dus reisden zij en haar man door Zuid- en Oost-Amerika. Haar dochter was volwassen geworden en had haar diploma behaald, dus hielp ze haar moeder met alle zendingen vanuit Denver.


Twee jaar later verhuist Sara naar Pittsburgh. De familie opent een schoonheidssalon, maar ook een school die mensen opleidt om alles over haarverzorging te weten, zodat ze de producten van Sara kunnen toepassen. In 1910 verhuisde Sara naar Indianapolis, waar ze het hoofdkantoor opende van het bedrijf Madam CJ Walker.
Hij bouwt een fabriek met een laboratorium, een kapsalon en een schoonheidsschool waar hij zijn verkoopagenten lesgeeft. In 1917 had mevrouw Walker ongeveer 20.000 vrouwen in dienst. Haar agenten verdienden tussen de 5 en 15 dollar per dag. Sara wilde dat Afro-Amerikaanse vrouwen financieel onafhankelijk zouden zijn, dus moedigde ze vrouwen aan hun eigen bedrijf te openen en leerde ze hoe ze met geld moesten omgaan.

 


Hoe rijker ze werd, hoe meer tijd ze besteedde aan goede doelen en donaties. Ze gaf lezingen, vocht tegen sociaal onrecht en doneerde geld aan fondsen. Voordat ze stierf, schonk ze ruim 100.000 dollar aan de armen en aan verschillende organisaties en sociale instellingen.
In haar testament verklaarde ze dat 2/3 van haar toekomstige winst aan een goed doel moest worden geschonken.

 


Ze stierf op 51-jarige leeftijd. Ze werd beschouwd als de rijkste Afro-Amerikaanse vrouw. Toen ze stierf, werd haar fortuin geschat op tussen de $ 500.000 en $ 1 miljoen. Tijdens haar leven was Sara geen miljonair, slechts twee jaar na haar dood nam haar rijkdom toe, maar tijdens haar leven hoopte ze dat ze dat wel zou worden. En niet omdat ze het geld nodig had, maar omdat ze meer goede daden wilde doen.


Door: VenusPets: Life's Fun


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.